De belofte van de Kapper

IMG_5077k
Een keer in de zoveel tijd is het weer zover. Ik borstel mijn haren voor de spiegel en ik zie dat er een aantal plukken aan de onderkant van mijn haar een andere richting hebben gekozen. Ik pak die plukken even vast en bestudeer ze goed. Ik zie dooie punten met een uitdunnend effect. Ik denk bij mezelf “Help, het is weer zover. Net nu mijn haar eindelijk een stukje langer is, moet er toch echt weer een stukje af om het levend te houden.” Altijd als ik dit ontdek, wil en zal ik dan ook zo spoedig mogelijk een bezoekje aan de kapper brengen. Hoewel ik niet altijd blij ben geworden na afloop van een kappersbezoekje, voel ik me meestal als herboren wanneer ik de zaak weer uitloop. Want hoe mijn haar eruit ziet, bepaalt toch wel grotendeels of ik lekker in mijn vel zit.

Kriebels
Een paar dagen geleden was het weer eens zover, dus ben ik vanochtend naar de kapper geweest. In het begin zit ik er altijd weer even tegenop. Dan heb ik wel een beetje kriebels in mijn buik, omdat ik me afvraag of het allemaal wel goed zal gaan. Meestal laat ik alleen de punten bij knippen, maar je weet maar nooit of ze er toch stiekem een stukje meer afhalen. Ik geef tenslotte wel het lot van mijn haar in iemands handen die ik helemaal niet ken.

Wachten
Ik ga eigenlijk altijd naar zo’n inloop kapper, omdat ik bij een kapper op afspraak weer een week moet wachten voordat er plek is. Dit betekent wel dat ik soms langer dan een uur moet wachten totdat ik aan de beurt ben. En dat is soms behoorlijk slaapverwekkend. Maar vandaag niet. Er kwam een oude vrouw naast mij zitten die erg geïnteresseerd was in wat ik zowel doe als voorbeeld van mijn generatie. Altijd leuk, die bejaarden die daadwerkelijk willen weten hoe het met een jonge generatie gaat! Dus ik vertelde over dat ik net klaar ben met al mijn eindexamens en vervolgens vertelde zij hoe dat vroeger allemaal verliep. Op een gegeven moment hadden we het over hoe geweldig het is hoeveel mensen met verschillende culturen er in Rotterdam leven en toen vertelde zij me dat ze vroeger onderwijzeres was. Ik vertelde dat ik journalist wil worden en het geweldig vind om mensen te interviewen en over de wereld te leren. Toen vertelde ze mij dat ze het wel jammer vond dat zij geen journalist is, omdat haar dat door verschillende omroepen op televisie, toch wel erg leuk had geleken. Ik besefte wel even dat er in de loop van de jaren veel veranderd is wat betreft mogelijkheden met journalistiek. Op het laatste zei ze iets wat me toch wel erg aan het lachen maakte, al was het op de manier hoe ze het zei. Ze zei namelijk: “Ik vind jou wel echt het ‘typetje’ die ik mensen zie interviewen”.

Een nachtmerrie
Nu weer even terug naar mijn haar. Mijn haar heeft al heel wat veranderingen ondergaan, waardoor het nu een stuk korter is dan ik eerst altijd had. Een aantal jaren geleden had ik namelijk best lang, blond, verzorgd en erg stijl haar. Maar dat was ik zat en nam een permanentje krullen. Dat vond ik erg leuk, voor een maand. Toen kreeg ik uitgroei en begon ik het elke dat te stijlen. Ja, na een paar maanden braken er hele plukken af van de onderkant. Na een jaar was het er zo heftig aan toe, dat ik er een behoorlijk stuk af moest laten knippen. Mijn verschrikkelijke nachtmerrie, want ik was zo trots op mijn lange haren. Ik moest heel erg aan het kortere kapsel tot net over mijn schouders wennen. Helaas was het na twee jaar nog steeds niet langer geworden. Om toch nog iets aan mijn haar te veranderen zodat ik mijn haar wat leuker zou vinden, ging ik het verven. Af en toe iets lichter, een keer wat donkerder, maar het resultaat was dat mijn haar alleen maar in een nog slechtere staat belandde.

Advies
Toen zat ik een keer bij de kapper en vertelde ik dat ik mijn haar lang wilde laten groeien, maar dat dat niet zoveel succes had, aangezien het even snel groeide als dat ik weer dooie punten kreeg. Deze kapper zei: “Meid, ik denk dat je die droom maar moet laten varen, want met jou dunne haren denk ik niet dat je ooit lang haar zult krijgen.” Ik vertelde haar dat ik ‘met mijn dunne haren’ toch echt ooit wél lang haar had, maar goed het was duidelijk hoe deze kapper over mijn haar dacht. Dus besloot ik de volgende keer naar een andere kapper te gaan. Weer vertelde ik dat ik mijn haar lang wilde laten groeien, maar dat dit heel moeizaam ging. Deze kapper raadde mij aan om voor het föhnen een hitte beschermende spray te gebruiken, wekelijks een haarmasker te doen en een bepaalde serum met olie tegen pluizen te gebruiken. Ze zei dat mijn haar hierdoor zal herstellen en dat het dan zeker langer zal groeien. Nadat ik de kapper verliet, haastte ik me dan ook naar de dichtstbijzijnde drogist om deze producten te halen. Vanaf dit moment heb ik ook met mezelf afgesproken om alleen bij uitzonderlijke gelegenheden mijn haar te stijlen of krullen, aangezien dit toch echt verschrikkelijk slecht is voor je haar.

Resultaat
Dit is nu ongeveer 5 maanden geleden en ik moet bekennen dat mijn haar er al veel gezonder uitziet en nog belangrijker: het is daadwerkelijk een stukje langer geworden! Ik besefte dus dat ik vroeger misschien wel heel mooi haar had, maar door alle chemische producten heb ik dat flink verpest. Mijn haar heeft nu veel intensieve verzorging nodig. Maar als die intensieve verzorging er uiteindelijk voor gaat zorgen dat ik weer langer en gezonder haar krijg, heb ik het er ongetwijfeld allemaal voor over.
IMG_5076k

De toekomst van mijn haar
Maar dan, heb ik vanochtend weer een hele goede tip meegekregen om mijn haar nóg beter te verzorgen. Ik gebruikte namelijk zo’n haarmasker van het merk Andrélon, en wat blijkt, dat je haar er misschien ongelofelijk zacht door aanvoelt, maar het voegt niks aan de voeding voor je haar zelf toe. Ik ben niet zo goed in het onthouden van moeilijke begrippen, dus dat laat ik even aan de kappers over. Mijn kapster beweerde daarentegen dat er in de haarmaskers van het merk Keune wél stoffen zitten die je haren daadwerkelijk opnemen, waardoor het versterkt en beschadigd haar herstelt. Omdat ik dit de moeite waard vind om uit te testen, ga ik de komende tijd dat masker proberen. Ik ben heel benieuwd! Maar in elk geval vind ik het al helemaal geweldig om bij een kapper terecht te komen die wél in de toekomst van mijn haar gelooft!

IMG_5080k

13 gedachtes over “De belofte van de Kapper

 1. Ik gebruik soms een haarmasker van Elvive en moet ook zeggen dat ik er niet heel veel van merk. Wel goed dat je je haar nu niet meer zomaar stijlt/krult 🙂 Ik doe het ook bijna nooit, maar heb toch droog en pluizig haar 😦

  Like

 2. Succes ermee… Als je de discipline hebt om het echt goed te verzorgen gaat het vast lukken.
  Mijn dochter had ook zulk mooi lang haar, maar ook door stylen en zo verpest.
  En ze föhnt het nog steeds,., terwijl het zo leuk opdroogt, maar dat is niks natuurlijk. Maar ze gebruikt ook allerlei serums en maskers, dus wie weet wordt het ooit nog wat..
  Oh ja, die bejaarde dame, hoe oud schatte je die? 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben ook altijd zo blij nadat ik weer naar de kapper ben geweest! Bij jou ziet het er ook gezond uit. Ik probeer het gezonder te krijgen door alle producten uit mijn haar te bannen en alleen te wassen met water. Moet nog zien of dat wat voor mij is 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s