To-Do lijstje afwerken? Zo gedaan!

IMG_5348kDenk ik dat ik eindelijk rustig stil kan zitten nu al die examens achter de rug zijn, maar in plaats daarvan ontdek ik dat ik eigenlijk nog best een waslijst van andere dingen heb gespaard die nu toch écht wel snel moeten gebeuren. Hoe zorg ik er dan voor dat dit allemaal zo snel mogelijk gedaan is en ik dan wel eindelijk een dagje rust kan nemen zonder in mijn achterhoofd nog een ‘oja, dat moet ik ook niet vergeten’ te hebben…?

Focus & To-Do lijstjes
Dit is toch wel een van de belangrijkste dingen die ik het afgelopen jaar heb geleerd: op één ding tegelijk je aandacht richten. Het lukt mij namelijk nooit om tijdens een drukke periode (zoals ik laatst had tijdens mijn eindexamens) andere dingen te regelen. Meteen na mijn examens heb ik dan ook een to-do lijstje opgesteld. Alles wat ik nog moest doen heb ik onder elkaar geschreven. Zo moe(s)t ik nog (met spoed) naar de kapper, een verhuizing doorgeven, een identiteitskaart aanvragen (toch wel handiger dan een paspoort), een afspraak maken bij de kaakchirurg, een pasfoto sturen naar mijn toekomstige hoge school, studiefinanciering en studenten ov aanvragen, het scherm van mijn laptop laten repareren en nog een aantal dingen. Als ik al deze dingen los zou moeten onthouden, zou ik uit paniek alles tegelijk willen doen en meestal eindigt dat in een totale chaos. Nu staat het duidelijk onder elkaar en kan ik mij rustig op één ding focussen zonder dat ik bang ben iets anders te vergeten. Ik werk alles dus stuk voor stuk af. Soms loop ik ergens even vast, dan schrijf ik even op tot waar ik ben gekomen en ga ik eerst iets anders doen, dan heb ik dat andere in elk geval al wel gedaan.

Checklist & Reminders
Naast al mijn to-do dingen heb ik een ‘checklist’ staan. Zo kan ik meteen afvinken als ik iets heb gedaan. En wat voelt dat soms toch goed! Op deze manier kan ik ook precies zien wat ik heb gedaan en wat ik nog moet doen. Velen denken nu misschien: “Joh, die to-do lijstjes zijn al lang uitgevonden hoor”. Ja, dat zal wel, maar ik ben er het afgelopen schooljaar pas achter gekomen hoe goed dit eigenlijk werkt. Meestal probeerde ik namelijk alles gewoon te onthouden of ik schreef het in mijn agenda of als notitie in mijn mobiel. Maar het probleem hiermee was dat ik vervolgens vergat wat ik moest onthouden, of hetgene bij de datum van de deadline had gezet, waardoor ik er pas in de week van de deadline achter kwam dat ik dát nog moest doen, omdat ik geen zin heb om elke dag heel mijn agenda door te bladeren… En wat moet ik zeggen over notities in mijn mobiel, ik kijk eigenlijk alleen naar mijn notities in mijn mobiel als ik een notitie moet maken. Dat schiet dus niet zoveel op. Nu heb ik dan een doodgewoon ouderwets notitieboekje waar ik alle dingen onder elkaar zet. Zo zie ik in één oogopslag wat ik nog moet doen. Dit zelfde geldt trouwens ook als ik met vriendinnen of familie afspreek, gewoon lekker al die data onder elkaar zetten. Persoonlijk vind ik dit gewoon veel handiger dan dat ellendelange geblader in je agenda om te kijken wanneer ‘dat feestje van die persoon’ ook alweer was. En waarom weet ik niet precies, maar het lukt mij op de een of andere manier wél om dagelijks in mijn notitieboekje te kijken om zeker te weten dat ik niks vergeet. Misschien omdat dit de enige functie van het notitieboekje is, hahaa.

Tips & Tricks
Mijn advies om jouw to-do dingen sneller voor elkaar te krijgen:

 • Maak een to-do lijstje!
 • Maak een checklist!
 • Werk alles één voor één af:
  Terwijl je op één ding focust, weet je dat de rest wat je nog moet doen op je lijstje staat. Dus waarom panikeren over het moment dat je iets misschien vergeet? Onthoud dat je maar één ding tegelijk kan doen en als je niet ergens begint, gebeurt er nooit wat. Bovendien staat de rest toch gewoon op je lijstjuuuh!
 • Raak je lijstje niet kwijt:
  Dan heb je misschien wel een terecht paniekmomentje. Zorg er dan ook voor dat je op de een of andere manier je lijstje ook écht bewaard, waar je het makkelijk terug kan vinden (in een notitieboekje, agenda, mobiel, wat jij het handigst vind)
 • Maak een to-don’t lijstje:
  Hier zet je even alles onder elkaar wat jou verhindert van wat je zou moeten doen. Dus zet hier bijvoorbeeld op:
  -Uitstellen
  -Prioriteit geven aan ‘leukere’ dingen
  -Onnodig iets kopen (misschien heb je het geld voor iets op je to-do lijstje toch wat harder nodig)
  -Uitslapen, terwijl je al tijdnood heb
  -Eerst nog ‘eventjes’ een aflevering van die serie kijken
 • Lukt iets even niet? Sla over! Vink het nog niet af en kom er later op terug. Tenzij de deadline te dichtbij is, vraag het dan via een hulplijn, vrienden, familie of google het!

Iemand nog een goede tip? Laat het me weten!

Advertentie

3 gedachtes over “To-Do lijstje afwerken? Zo gedaan!

 1. Het is niks voor mij zo’n lijstje hoor… Ik begin elke keer weer opnieuw met zo’n kladje en nu liggen er wel 7 op mijn bureau… Ga ik alles maar weer eens bij elkaar zetten… Knap als je het echt zo netjes kunt afwerken 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s