Welke ‘koffie’ drink jij?

“Bahhh, koffie!” riep een vriend van mij steeds toen ik weer eens zo nodig “koffie” moest drinken. Totdat hij deze week opeens zelf koffie wilde proberen en vroeg welke ‘koffie’ het lekkerste is… Ik zei dat hij maar een ‘cappuccino’ met wat suiker moest proeven. Zo gezegd, zo gedaan en nu wil hij ALLES over koffie weten… (Totaal niet geobsedeerd ofzo…) Dus heb ik maar even op zijn verzoek, een blogberichtje gemaakt over de bekendste soorten. Dit is speciaal voor de beginnende koffie drinker of iedereen die zijn koffie-kennis een stukje wil verrijken.

Koffie (normaal)
Koffie is in principe niet meer dan gemalen koffiebonen gefilterd door en met heet water. Dit wordt ook wel ´zwarte koffie´ genoemd. Als je er suiker of koffiemelk bij in doet, is de koffie niet meer zwart, maar het blijft koffie.

Koffie Verkeerd (of Café Latte)
Dit is als het ware een halve kop normale koffie mét een halve kop warme melk in één kop (en soms een klein melkschuim laagje). Een koffie verkeerd is precies hetzelfde als een Café Latte (latte betekent melk in het Italiaans)

Espresso
Een Espresso is eigenlijk een soort koffie ‘shotje’. In feite wordt de koffie veel sneller (onder hoge druk) gefilterd dan bij normale koffie, het is dus niet écht een ‘soort’ koffie, maar meer een benaming voor een bereidingswijze. Daarbij zijn de koffiebonen vaak zeer fijn gemalen. Onder ‘Espresso’ vallen ook weer verschillende soorten: Espresso Ristretto (minder water, dus sterker), Espresso Romano (geserveerd met klein stukje citroenschil), Espresso Lungo (aanvulling met heet water), Espresso Coretto (scheutje alcohol of likeur), Espresso Doppio (dubbele Espresso), Espresso Tazza d’oro (slagroom als schuimende laag) en de Espresso Macchiato (melkschuimlaagje).

Cappuccino
Een cappuccino bestaat voor een derde uit Espresso, warme melk en melkschuim. (Erg lekker met een cacaopoederlaagje eroverheen!) Natuurlijk kun je een cappuccino ook net wat anders maken. Zo doe ik vaak nét iets meer dan een halve kop normale koffie en giet daar warme melk met melkschuim bij. In feite is meer koffie op zekere hoogte weer gelijk aan een (shot) Espresso, kwestie van wegen en meten. Er bestaat ook een ‘droge cappuccino’, dit is niet meer dan een gewone cappuccino met wat meer melkschuim.

Latte Macchiato
Warme melk met een dubbele espresso en daarbovenop nog een grote hoeveelheid schuimende melk laag (daarom vaak in een lang glas geserveerd).

Mokka-koffie
Deze koffie bestaat uit 1/5 deel chocolademelk, dubbele espresso, warme melk en een schuimende laag melk.

Americano
Dit is eigenlijk ook een soort Espresso, maar dan wordt er eerst heet water in het glas gedaan en vervolgens een dubbele Espresso bij gegoten om het wat minder sterk te maken.

Gibraltar of Cortado
Een Espresso met een heel klein beetje hete melk en melkschuim.

IJskoffie
Natuurlijk is dit gewoon hartstikke koude koffie. Ook dit bestaat uit allerlei verschillende soorten, maar in feite is dit hetzelfde als de hierboven genoemde soorten, maar dan ‘koud’. Vaak als je dit wil bestellen staat er ‘freddo’ achter (betekent ‘koud’ in het Italiaans). Bij de Starbucks wordt het ‘Frappuccino’ genoemd.

Ik hoop dat het allemaal nu een stukje duidelijker is geworden, al blijft ‘koffie’ natuurlijk altijd gewoon ‘koffie’ (Duhh…). Voor de beginnende koffie drinker wil ik wel even de tip meegeven om niet meteen vier koppen per dag te drinken… twee tot drie is denk ik wel genoeg, drink het ook niet al te veel na het avondeten, want dat kan slaapproblemen veroorzaken.

Xx

coffe

Advertentie

9 gedachtes over “Welke ‘koffie’ drink jij?

 1. Een lekker bakkie koffie, heerlijk voor de maandag. Ik haal bij Simon Levelt Braziliaanse koffiebonen, lekker zelf malen en heerlijk genieten (een de koffieboer in Brazilië krijgt een (h)eerlijke prijs…

  Geliked door 1 persoon

 2. Wanneer een Belg een mokka vraagt, dan bedoelt hij een espresso. Ik woon bij de grens en drink graag een mokka (B) of espresso (NL). Het is altijd even nadenken aan welke kant van de grens ik mij bevind. Vanwaar deze verwarring komt? Ik vermoed van de benaming ‘mokkapotje’ – het ouderwetse Italiaanse potje – waarmee men de espresso zet.
  Zelf ben ik een Belg die in Nederland woont.
  Mijn blog ‘grensgevallen’ op:
  beekblog.com

  Geliked door 1 persoon

 3. Koffie heerlijk!
  Gewone filterkoffie zet ik elke ochtend, één grote beker. Verder tussendoor een senseo en vooral ’s avonds cafeïnevrije. En ik heb net een melkopschuimer gekocht die heerlijk dik melkschuim maakt… maak ik zo met halfvolle melk heerlijke cappuccino…

  Geliked door 1 persoon

 4. Normaal altijd koffie, zeker om de dag mee te starren en als eerste daad op t werk: Een vers heerlijk bakje koffie. Nu in Thailand nog geen seconde koffie gemist. Liever nu de verse sapjes. Mango, papaya, granaatappel, lemon en ananas.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s