Ja toch, niet dan! – De Wilhelminapier

De Wilhelminapier ligt langs de Nieuwe Maas en aan de voet van de Erasmusbrug op de Kop van Zuid. Hier bevinden zich heel wat hoge, moderne gebouwen en horecagelegenheden. Daarnaast ligt deze pier aan de haven, dus kun je hier ook zeker even rustig kijken naar al die verschillende boten die langs varen. Maar dat is nog niet alles, want als je even verder om je heen kijkt, zie je nog veel meer interessante dingen!

Het Wilhelminaplein
Het Wilhelminaplein is zowel een metrostation, als een tramstation én een plein op de Wilhelminapier. Aan de ene kant van dit plein bevindt zich de Nieuwe Maas en aan de andere kant van dit plein bevindt zich de Rotterdamse rechtbank, de belastingdienst en het Nieuwe Luxor Theater.

Een ‘lichtgevend’ gebouw
Een kantoorgebouw die echt wel opvalt hier is de Toren op Zuid (van KPN). Dit gebouw valt onder een van de eerste hoge gebouwen op de Wilhelminapier. Aan een kant van dit gebouw zitten wel 896 groene lampen. Deze lampen tonen animaties. Zo staat er rond kerst een enorme lichtgevende kerstboom op dit gebouw. Voor de rest worden deze lampen vooral voor kunstuitingen of evenementuitdrukkingen gebruikt.
IMG_1749.CR2IMG_1740.CR2

Holland-Amerika lijn
Op de rest van de Wilheminapier bevinden zich nog meer bekende gebouwen van Rotterdam. Zo ligt hier Hotel New York, dat vroeger het hoofdkantoor was van de Holland-Amerika lijn. Hiervoor werd het gebouw de Cruise Terminal gebruikt als vertrek- en aankomsthal voor de Holland-Amerika lijn. Nog steeds wordt de Cruise Terminal gebruikt als er Cruise schepen in Rotterdam aankomen, maar voor het grootste gedeelte wordt de Cruise Terminal nu gebruikt als café of evenementenhal.

Nog meer gebouwen…
Waaronder bijvoorbeeld de New Orleans (zie foto, waarin o.a. LantarenVenster zit; film- en muziektheater), het Fotomuseum, World Port Center (Havenbedrijf) en de Rotterdam (enorm kantoor- en woongebouw, staat tussen de Toren op Zuid en de Cruise Terminal in).
IMG_1730.CR2IMG_1784.CR2

Een ´horizontaal neergelegde ‘uitkijkmast’´
Aan de kade bij het Wilhelminaplein ligt een soort van ‘uitkijk langwerpig gedeelte’, waar je met een trap omhoog kan om het allemaal van een hoger perspectief te bekijken. Mijn excuses voor de slechte omschrijving, maar ik heb geen flauw idee hoe dat ‘ding’ heet. Het ziet eruit als een uitkijktoren/mast/post die horizontaal is gaan lopen te leggen… Gelukkig heb ik wel een foto die ik hieronder even plaats, dat zal enigszins wat duidelijkheid scheppen. Hier beneden liggen ook nog van die hele grote aanlegpunten voor schepen en er staan wat bankjes en paaltjes. En als je dan even opzij kijkt zie je links de Erasmusbrug (geen foto, want die komt later deze maand nog aan het licht) en rechts de Hefbrug.
IMG_1804.CR2IMG_1800.CR2

Volgende week plaats ik een stukje over de Nieuwe Maas, maar dan met name over het ‘waterverkeer’, wat voor bootjes/schepen je dagelijks kunt zien varen.

Ja toch, Niet dan!

IMG_7875

Een gedachte over “Ja toch, niet dan! – De Wilhelminapier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s