Onbetaalbaar Geluk: Wat je met geld niet kunt kopen (19 dingen)

Natuurlijk heb je geld nodig voor je eerste levensbehoeften. Voor écht geluk heb je echter nog veel meer nodig dan geld alleen. Daarom heb ik even een lijstje gemaakt met wat je allemaal NIET met geld kunt kopen, maar wat je zelf moet verdienen met je eigen persoonlijkheid. Het volgende komt zeker niet vanzelf aanwaaien op je pad, hier zal je ook wat voor moeten doen, maar in elk geval is het niet materieel gevoelig en heeft het dus geen luxere versies voor degene met meer geld dan jij.

  1. Normen en waarden besef Weet wat je doet, weet wat je te wachten staat als je tegen normen en waarden ingaat en weet wat je beloning is als je je aan de normen en waarden houdt.
  2. Familie
    Hoe je het ook went of keert, over het algemeen kun je geen familie kopen. Deze kun je ook niet zelf uitkiezen, dus wees er zuinig op!
  3. Vertrouwen
    Dit moet je opbouwen met stapjes, dus wees geduldig.
  4. Vriendschap
    Dit ontwikkel je door middel van een weging van je eigen persoonlijkheid (inclusief jouw interesses, normen en waarden) en prioriteiten.
  5. Een ‘natuurlijk’ lichaam
    Tegenwoordig kun je plastische chirurgie ondergaan om heel je lichaam om te bouwen, maar nooit zal je dan kunnen zeggen dat je lichaam écht van jezelf is. Je natuurlijke uitstralingen zijn wél van jou en dat maakt jouw lichaam uniek en dat is onbetaalbaar. Verzorg je lichaam dus maar goed!
  6. Talent
    Natuurlijk kan het geld kosten om een talent te kunnen ontwikkelen, maar deze aanleg ervoor iets kun je niet ergens uit een schap halen.
  7. Positieve Gedachten
    Natuurlijk kun je een dure cursus volgen of je laten behandelen door een psycholoog om je gedachten een andere/betere kant op te laten sturen. Maar over het algemeen heb je je instelling of houding waarmee je tegen het leven aankijkt toch echt zelf in de hand en kan je tegen jezelf zeggen dat je positiever moet denken. Dat kost geen cent.
  8. Wijze beslissingen
    Je verstand volgen kost niets. Ook handigheden en logica komen hier te pas.
  9. Kennis (delen)
    Jouw ervaringen of kennis over bepaalde dingen kunnen een heel goed advies voor een keuze in iemand anders zijn leven zijn op dit moment (zonder dat je het misschien zelf door hebt). Als degene later aan jouw verteld dat hij/zij jouw advies heeft opgevolgd, is jouw ‘waarderingsstatus’ een stukje ‘rijker’ geworden.
  10. Acceptatie
    Niet dat je nu alles klakkeloos moet gaan accepteren. Ik adviseer nog steeds om geen vreemden op Facebook te accepteren. Maar ik heb het natuurlijk over dat in wezen elk mens respect verdient en geaccepteerd moet worden zoals degene is.
  11. Respect
    Ik denk dat velen nu denken “Maar acceptatie is toch een beetje hetzelfde als respect?”, echter vind ik dat niet. Acceptatie is dat je iets of iemand aanneemt zoals het/hij/zij is. Respect zie ik meer als iemand als je gelijke behandelen. Een vervolgstapje dus.
  12. Waardering
    Dat lijkt dan weer een beetje op respect… Of toch niet? Ik zie wel eens iemand iets doen en denk dan “Woooow, respect man!”. Maar eigenlijk bedoel ik dan dat ik erg veel waardering voor datgene wat die persoon doet, heb en dat even wil zeggen.
  13. Gezag
    Op een legitieme manier je macht gebruiken en hier waardering voor krijgen.
  14. Zelfvertrouwen
    Ook hiervoor kun je cursussen volgen of iets dergelijks, maar uiteindelijk gaat het erom dat je tevreden bent met jezelf (zonder arrogantie alstublieft). Je moet zelf sterk in je schoenen kunnen staan en het voor jezelf kunnen opnemen. Natuurlijk kan je ‘meer’ zelfvertrouwen krijgen door een leuke outfit en fancy schoenen te dragen die wat hebben gekost, maar de basis ligt geheel onder al die kleren (bij wijze van dan, niet dat je alleen zeker van jezelf bent als je naakt door de stad durft te lopen. Doe dit ook maar gewoon niet).
  15. Dankbaarheid
    Wees niet verdrietig dat je iets niet hebt, wees dankbaar voor wat je wél hebt. Dankbaarheid is kostbaar (maar niet in de winkel verkrijgbaar)
  16. Goede ideeën
    Want voor brainstormen heb je enkel en alleen je hersenen nodig!
  17. Gevoel voor humor
    Je snapt de grap óf je snapt hem niet (of vind hem gewoon niet grappig, kan ook)
  18. Een lach
    Lachen is hartstikke gezond en helemaaal gratis! (Tegenwoordig heb je echter ook ‘lachtherapie’, maar dat terzijde)
  19. Een gelukkig leven
    Deze moet je helemaal zelf samenstellen met bovenstaande punten. 😉

6 reacties op “Onbetaalbaar Geluk: Wat je met geld niet kunt kopen (19 dingen)”

  1. En zo zie je maar weer veel is niet te koop.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

  2. Een onbetaalbaar stukje, chapeau!

    Geliked door 1 persoon

  3. Ah goed bedacht stukje dit! Het belangrijkste in het leven is niet te koop, en dat is maar goed ook 🙂

    Geliked door 1 persoon

  4. Mooie lijst. Het leven heeft heel veel te bieden met de juiste mindset 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat heeft het zeker! 🙂

      Geliked door 1 persoon

  5. Mooi lijstje en leuk artikel ! Persoonlijk wil ik er als chronisch zieke nog eentje toevoegen : gezondheid is ook onbetaalbaar. Je kunt er niet 100% invloed op hebben maar wel beseffen wat een groot goed een goede gezondheid is en wat je zelf daar aan kunt bij dragen.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Maak een website of blog op WordPress.com