‘Minder is meer’: Even over kleding

‘Less is More’ is wel een bekende uitdrukking, maar toch zie ik vaak om mij heen hoe mensen de ‘Go Big or Go Home’ uitdrukking volgen. Eigenlijk helemaal niks mis mee, mensen moeten namelijk vooral doen wat ze zelf willen. Toch wil ik even de meerwaarde van ‘Less is More’ van het dagelijkse leven onder de aandacht brengen.

Simpel, maar blijvend
Vooral bij kleding zijn de basic-outfits erg handig en gemakkelijk te combineren. Dit wordt bij al die High Fashion outfits toch wel een stukje moeilijker. Die outfits worden dan ook maar een of twee keer gedragen en dan kan het écht niet meer. Dat vind ik nou zonde van de kleding én zonde van het geld. De basics of wat rustigere kleren zijn er dan ook voor gemaakt om wat langer te kunnen dragen. Natuurlijk willen de meeste na een seizoen toch weer een nieuwe blouse of wat leuke truitjes, maar die ene zwarte broek of die witte basic T-shirts blijven toch wel in je kast liggen voor ‘gewone gemakzuchtige’ dagen. Voor een speciale gelegenheid kan het erg mooi zijn om een prachtige ketting te dragen op een jurk die van zichzelf eigenlijk nét iets te saai voor de gelegenheid is. In het dagelijkse leven echter, vind ik het persoonlijk misschien een tikkeltje overdreven om zo’n enorme ketting met van die uitstekende hangers of iets dergelijks te dragen. Dit zelfde geldt voor armbanden, oorbellen en andere sieraden. Ik snap namelijk nooit zo goed wat mensen hiermee duidelijk willen maken… Een klein kettinkje met een betekenis vind ik wél erg mooi, omdat het iets zégt en dat geeft toevoeging aan iemands uitstraling/houding.

Persoonlijkheid en uitstraling
Waarom vind ik zo’n uitbundige kleedpartij nou zo overbodig? Omdat het niet zo veel toevoegt aan iemands persoonlijkheid. Ik word namelijk afgeleid van die persoon zelf. Ik focus mijn aandacht op al die palletjes die in het zakje gestikt zijn van een giletje, dat bedekt is met een print met wel zeven verschillende bloemfiguurtjes, die ook nog eens zeven verschillende kleuren hebben én bovendien nog zweven tussen de aardbeien en flamingo’s. Dan vraag ik me af… “Kon je niet kiezen welk figuurtje je op je giletje wilde? Óf probeer je iets te verbergen? Óf ben je bang wat anderen van je vinden als je alleen voor flamingo’s had gekozen? Óf vind je dit nou echt gewoon ‘leuk’?” Ik denk dat als degene alleen een groen giletje aan had (natuurlijk wel een broek eronder enzo, maar het ging mij nu even om het giletje als voorbeeld), ik degene als persoon veel beter zou kunnen leren kennen of ik zou in elk geval een gesprek kunnen hebben met volledige aandacht. Is dat groene giletje dan niet een beetje ‘saai’? Ik snap dat anderen dat misschien wél vinden, maar ik vind van niet. Als degene zich gewoon als zichzelf gedraagt zonder alle poespas en daadwerkelijk persoonlijkheid uitstraalt, vind ik dit toch veel mooier dan een kledingstuk met een té drukke print. Zoals ik vaak al zeg: “Doe maar gewoon normaal, dat is al gek genoeg.” Met kleding kun je ongetwijfeld wel een deel van jouw ‘stijl’ laten zien, maar vergeet niet dat het allemaal uiteindelijk nog steeds om die persoon erin gaat. Zolang je er goed verzorgd bijloopt, je nette (dus geen versleten) kleren draagt met een natuurlijke uitstraling, denk ik dat je ‘stijlvoller’ overkomt dan met een ‘over the top’- outfit. Bovendien wordt je beslist serieuzer genomen als persoon, want zeg nou zelf… als je elke dag met een totaal andere outfit, met wéér een andere print, naar je werk gaat, vragen jouw collega’s zich op gegeven moment toch ook af of je niks beters te doen heb in je leven dan je bezig te houden met kleding. Ik heb het nogmaals over ‘dagelijkse’ kleren, natuurlijk mogen er uitzonderingen bij feestelijke gelegenheden zijn. En voor de duidelijkheid, ik ben niet tegen printjes, paletjes of andere frutsels op kleren, zolang het maar om één ‘frutsel’ gaat en niet twee of meer verschillende in één kledingstuk of gecombineerd met een ander kledingstuk met ook nog een printje of iets dergelijks. Dit komt op mij al snel ‘slordig’ over.

Uiteindelijk moet natuurlijk iedereen zelf weten wat hij/zij aan doet, ik ben ook geen modebewust type dus waarom zou je advies van mij aannemen… Maar ik durf wel met zekerheid te zeggen dat er beter naar jou als persoon wordt geluisterd als je rekening houdt met ‘minder’ (en dan bedoel ik niet minder kleding, maar minder ‘groots’). Bovendien komt dan naar voren wie je écht bent en dat is wat mensen écht zullen waarderen. En dan kun je die uitbundigheid bewaren voor wanneer het écht mag tijdens een groot feest, dan is jouw verschijning zelfs opeens heel speciaal!

Advertenties

3 gedachtes over “‘Minder is meer’: Even over kleding

  1. Je hebt gelijk. Mensen die ‘casual’ gekleed zijn en er genoeg van hebben kunnen wel eens ‘over the top’ gaan. Dat is compensatie en wat doorslaan.Uiteindelijk zul je ‘jezelf moeten vinden’, wat past er bij mij. Zelf bezin ik mij ook op ‘van gewoon naar mij eigen stijl’. Heb je nog tips?

    Liked by 1 persoon

    • Ik zou er ten eerste vooral voor zorgen dat de kleding er gewoon goed (dus niet versleten of losse naden) uitziet en de goede maat is. Vooral de maat kan een groot verschil uitmaken! Dan kan je gaan kijken naar welke kleuren bij jou passen (Ben je een herfst, winter, lente of zomer type? Tip: kleuranalyse ondergaan als je dit zelf niet weet) zodat jouw huidtint mooi uitkomt en dan krijg je ongetwijfeld al complimentjes over dat die kleur je goed staat! En vervolgens kun je kijken naar de vorm van kleren: Staan bij broeken extra wijde pijpen goed? of juist wat smallere? Of kies dit gewoon op basis van je eigen voorkeur, wat vind jij leuk? En om verder je ‘eigen draai’ aan je outfits te geven kun je bijvoorbeeld de voorkeur hebben voor T-shirts met een leuke print en een ‘effen broek’ of juist ‘effen’ broek én T-shirt, maar een leuke print op je schoenen. Of misschien vind je een blouse altijd wel leuk, ga daar dan voor! Koop dan niet gelijk 5 dezelfde ‘maar wel in een andere kleur’, deze worden toch als ‘hetzelfde’ en dus misschien weer beetje saai gezien. Je kunt wel kijken naar wat je zo leuk aan die ene blouse vind, bijvoorbeeld één zakje op de borst (of een bepaald soort ritsje, knoopjes, naadjes, etc) en ga dan op zoek naar nog meer blouses met één zak op de borst of kijk of je een leuk jasje/giletje/T-shirt/Trui kunt vinden met zo’n zelfde soort detail. Zolang er wel maar een beetje variatie in zit dus, het moet ook niet élke dag weer precies hetzelfde zijn natuurlijk. Ik hoop dat je hier misschien iets aan hebt! 😉

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s