“Wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven”

Wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven. Geld is belangrijk om van rond te kunnen komen, maar wat doe je met het geld dat je overhoudt na je eerste levensbehoeften? Betaal je een lening netjes terug? Of ga je toch maar voor een enorme inloopkast met wel 300 paar schoenen? Of doneer je alles aan dat arme dierenasiel om de hoek van je straat? Dit artikel is speciaal voor mensen die net uit een moeilijke financiële situatie komen of er nog ‘even’ in zitten. (Maar het kan nooit kwaad om dit te lezen als je niet onder deze doelgroep valt, misschien voorkom je voortaan miskopers)

Wat kan anders?
Jij bent zelf degene die beslist wat er met jouw geld gebeurt. Zolang je er zélf maar achter staat. Als jij gelukkig wordt van 3oo extra schoenen, moet je die vooral kopen. En als jij gelukkig wordt van een ander helpen, moet je dat vooral blijven doen. Anderen hebben geen reden om jou aan te vallen dat je te veel schoenen koopt terwijl je nog een fikse rekening open hebt staan, maar misschien is het wel goed om bij jezelf even stil te staan waarom je zoveel schoenen wil en of het nou echt nodig is om zoveel schoenen te kopen. Als je bij de eerste vraag al geen antwoord weet, zou ik toch maar eens gaan bedenken of je niet beter je lening terug kan betalen aan de bank. En als je de tweede vraag eerlijk met ‘nee’ beantwoordt, denk dan eens na hoe je je geld wél nuttig kan besteden (misschien eerst netjes alles afbetalen en dan kijken wat je nodig heb). Dit geldt niet alleen voor de schoenenkwestie, maar ook als je al je overige geld aan het dierenasiel doneert. Doe je dit omdat je het zelf écht wil? Of doe je dit alleen voor een goede reputatie bij anderen om een andere kant van jezelf te dekken? Bedenk voor jezelf een hele goede reden en praat geen halve argumenten goed. Iets ‘verbergen’ heeft namelijk geen zin, dat komt altijd uit op lange termijn, dat weet iedereen. En iemand in nood helpen als je zelf nog ‘in nood’ zit (ook al zie je dat zelf misschien niet zo), is helemaal niet slim. Je kunt namelijk niet iemand anders helpen, als je zelf nog in een soortgelijke situatie zit. In elk geval niet met een fors bedrag, misschien kun je wel ‘geestelijke’ steun geven door mensen een bemoedigend woordje te geven. Hier hebben zij denk jij financieel niks aan, maar steun in een moeilijke tijd doet wonderen. Zeker als een bedrijf op failliet gaan staat en ze weten dat er nog mensen zijn die in hun geloven, kan dit doorslaggevend voor een redding zijn.

Begin bij jezelf: Stel jezelf vragen
Stel jezelf altijd eerst een aantal vragen voordat je beslissingen neemt over wat je met je geld doet. Schrijf anders even op hoeveel geld je heb, hoeveel je nog terug moet betalen en wat je binnenkort moet betalen. Dan kijk je pas hoeveel je over heb. Denk dan goed na wat je écht nog nodig heb en koop alleen dat. En denk je dan toch bij jezelf “Maar die schoenen zijn zooo leuk!”, vraag je dan af of je die écht nodig heb. Heb je geen schoenen die goed zitten? Of sport je al een paar maanden op afgetrapte casual schoenen? Oké, dan is het misschien handig om daarvoor nieuwe schoenen te kopen, maar als dat niet het geval is en je in principe overal schoenen voor heb, wees hier dan bewust van. Neem dit schoenenvoorbeeld voor alles wat je van plan was te kopen.  Vraag je dus bij ALLES af “heb ik dit écht nodig? Ga ik dit écht gebruiken?”. Als je meteen “Nee” moet antwoorden, doe het dan ook niet. Ook als je twijfelt, nooit doen. Twijfelen is al genoeg bewijs dat je ergens niet zeker van bent. Vraag een ander om advies of maak met jezelf de afspraak dat wanneer je voortaan iets niet zeker weet, je het niet doet. Koop iets alleen als de voordelen de nadelen ervan FLINK overtreffen. Dan weet je zeker dat het geen miskoop zal zijn. Zolang je dus maar niet twijfelt. Wees dan ook niet impulsief omdat je niet mag ‘twijfelen’ en het dan maar gewoon ‘doet’. Je weet namelijk zelf heel goed dat dit niet verstandig is. Als je dan even niks écht nodig heb, zet dan gelijk wat geld apart. Zo maak je een buffer voor als je het écht nodig heb (bijvoorbeeld als je wasmachine het opeens begeeft).

Wees bewust van wat je hebt, wat je nodig hebt en wat je uitgeeft. Stel jezelf altijd vragen voordat je keuzes maakt en doe geen dingen waarbij je twijfelt. Het is misschien leuk om al je geld dat je hebt uit te geven, maar onthoud dat dit niet altijd nodig is. Het is misschien zelfs handig om wat geld achter de hand te houden voor komende situaties.

~Deeserve it

5 gedachtes over ““Wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven”

  1. Heel goed stukje, wederom! Je hebt ‘out of control shoe freaks’ (ook mannen, hoor). Koopziekte kan een compensatie zijn van ‘geestelijke armoede’; de innerlijke verwaarloosde mens. Je hebt gelijk als je zegt dat we ‘bewust moeten worden’ en je niet laten leiden door ‘wat men vindt’. Follow your heart, use your common sense’ brengt ons inderdaad in evenwicht. Als mensen in de schuldsanering komen door wanbeleid met betrekking to koopzucht wordt hen geleerd eerst goed na te denken. Natuurlijk kunnen mensen buiten hun schuld in de problemen komen (scheiding, verlies van een baan etc). Een een stukje menselijk medeleven is zeker belangrijk. Oordelen over mensen is inderdaad iets waar we eigenlijk me moeten kappen. Gandhi zie: ‘Don’t judge people untill you’ve walked in their shoes’ en ook : “Compassion is a muscle that gets stronger with use.”

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s