Ja toch, Niet dan! – de Erasmusbrug

De Erasmusbrug kun je in Rotterdam absoluut niet vergeten. Deze brug is toch wel één van de bekendste architectuur stukken uit Rotterdam. De brug verbindt het centrum met de Wilhelmina pier (Zuid) en ligt dus over de Nieuwe Maas.

Een prachtige brug en een stukje trots, die mede door de geknikte bovenkant ook wel de ‘Zwaan’ wordt genoemd. Jawel, deze brug is dus voor Rotterdammerts zo speciaal dat die een bijnaam heeft gekregen! De originele naam is uiteraard vernoemd naar de humanist: Erasmus.
IMG_1721.CR2 IMG_1738.CR2IMG_1833.CR2

Er zijn wel eens geruchten rond gegaan dat je als toerist geen foto’s online mag zetten van deze brug. Deed je dat toch, kon je een boete verwachten. Waarom? Wegens een auteursrechtenclaim van de architect zelf. Maar dit is niet helemaal waar hoor! Waar ging dit dan wel over? In 2004 heeft de architect Ben van Berkel aan de media verteld dat hij het niet eens was met dat er mensen zijn die misbruik maken van zijn ontwerp. In het vervolg eiste hij dat iedereen die foto’s of schaalmodellen wil verkopen van de brug, hiervoor eerst toestemming vraagt en vervolgens een vergoeding betaalt. Hier is echter naar mijn weten nooit wat van terecht gekomen, de Erasmusbrug bevindt zich namelijk gewoon in een openbare ruimte en daar gelden dus de ‘normale’ fotografie regels.

Naast de Erasmusbrug staat een of ander ‘ding’. Het lijkt op een visnet, maar heeft cijfers en ziet er toch wat anders uit naar mijn idee. Ik heb heel internet afgezocht, maar kan dat ‘ding’ nergens vinden. Dus ik plaats hieronder een fotootje ervan en dan hoop ik dat misschien een van mijn lezers dit weet?!
IMG_1757.CR2 IMG_1819.CR2

Volgende week een stukje over de ‘Koopgoot’ (ja, winkelsss!)

Ja toch, Niet dan!

 

Advertentie

Een gedachte over “Ja toch, Niet dan! – de Erasmusbrug

  1. Leuk en weer herkenbaar. De Erasmusbrug AKA ‘de zwaan’. Het blijft altijd uniek hoe er altijd weer een bijnaam wordt bedacht (je gaat ook over de koopgoot schrijven). Wat denk je van het Wena wijf, nakie boven Blaakie, de kist van Quist etc. Altijd lachen….

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s