Ja toch, Niet dan! – De Koopgoot

“Ga je even mee naar de Beurstraverse?” “…” Als je dit vraagt aan een Rotterdammer wordt je ongetwijfeld raar aangekeken. De Beurstraverse is de officiële naam van een winkelstraat in Rotterdam, maar deze staat toch veeeeeel beter bekend als de Koopgoot (bijnaam van Beurstraverse).

‘In de goot’
Net zoals Rotterdammerts erg direct zijn in hun manier van communiceren, zijn ze ook erg direct in het benoemen van ‘dingen’ (objecten, straten, gebouwen etc.). Denk maar aan de Markthal en de Kubuswoningen, geen uitleg nodig voor wat het inhoudt. Datzelfde geldt voor de Koopgoot. Dit is niks anders dan een winkelstraat ‘in de goot’ (of ondergronds zonder dak).

De oorspronkelijke bedoeling
Eigenlijk was deze dieperliggende straat bedoeld als uitgang van de metro. Om zo voetgangers over de Coolsingel (drukke verkeersstraat) te laten oversteken. Echter bleef het verkeer op drukke winkeldagen maar stilstaan om voetgangers te laten oversteken. Tot men op het idee kwam zowel het Beursplein als de Beurstraverse aantrekkelijker te maken. En zo gezegd, zo gedaan. Er zijn winkels geopend en sindsdien is de verkeersdrukte flink gedaald (alhoewel het nog steeds erg druk is op de Coolsingel hoor!).

Dé TrapIMG_8859.CR2S
Wat nooit iemand zal vergeten als hij/zij hier is geweest, is de trap. Dit zal een van of gewoon dé meest hinderlijke trap zijn die je ooit op en af gaat. De traptreden zijn té breed en té laag, waardoor je hele aparte stappen moet zetten. Zelfs als Rotterdammer stoor ik me er elke keer weer aan, maar goed het is ook weer niet zo’n hele lange achterlijke trap waar je vermoeid van raakt, dus dat valt dan weer mee.

Welke winkels?
Wat voor winkels kun je hier dan vinden? Best wel wat verschillende: Claires of Six, H&M, America Today, Sacha, Lucardi, V&D, Zara, Esprit, Timberland, Promiss, Hunkemöller, Hema, C&A, We Men, Van Oss, Lacoste en nog een aantal.

Een tip tegen desoriëntatie
Let wel even op, als je niet zo bekend ben in Rotterdam, dat als je in een winkel (zoals de H&M)  met meerdere verdiepingen bent, je boven de Koopgoot er ook weer uit kan komen. Dus wees niet gedesoriënteerd als dit je overkomt, volg de weg gewoon weer terug naar beneden hoe je door de winkel bent gekomen. Dit betekent dus ook dat je voor sommige winkels niet perse de Koopgoot in hoeft, deze kun je ook via de ‘normale’ straathoogte bereiken. Let er dan weer op dat je niet de uitgang via beneden neemt, want dat kan ook weer desoriënterend werken, haha. Maar de ‘kleinere’ winkels (Claires, Six), kun je uiteraard alleen bereiken via de Koopgoot zelf.

IMG_6445

(http://www.koopgoot.nl/)

Ja toch, Niet dan!

~Deeserve it

5 gedachtes over “Ja toch, Niet dan! – De Koopgoot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s