Een ‘Roep om hulp’: Verhalen op reis naar een toekomst

De vluchtelingenstroming wordt in Europa door veel mensen als een groot ‘probleem’ gezien. Veel journalisten plaatsen oneindig veel foto’s (of laten bewegende beelden zien). Dit doen zij volgens sommige burgers in Europa, om het ‘probleem’ te laten zien. Echter zijn er ook mensen die door dit soort beelden inzien dat het niet perse een ‘probleem’ is, maar een ‘roep om hulp’.

Zeker na het iconische beeld van Aylan Kurdi (het aangespoelde dode jongetje) zijn mensen écht gaan nadenken over wat er zich nou precies afspeelt in Syrië en Irak. Het zijn niet alleen mensen die op zoek zijn naar betere en veiligere omstandigheden om te leven, het zijn ook mensen met verhalen. Elke vluchteling vlucht namelijk niet zomaar. Haast niemand wilt uit zijn eigen woonplaats, waar degene een goed bestaan heeft opgebouwd met een vaste baan, verhuizen naar een land met een totaal onbekende omgeving en een andere cultuur.

Een keuze?
Het is waar, volgens verschillende nieuwsmedia, dat de meeste vluchtelingen hoger opgeleid zijn. Zij hebben het geld om de, soms levensgevaarlijke, reis te maken. Hebben zij een keuze? Jazeker (feitelijk gezien), ze kunnen in een land van oorlog blijven wonen en in angst leven óf alles wat je kan dragen oppakken en vluchten naar een beter bestaan. Deze keuze is dus snel gemaakt. Wij daarentegen, hebben óók een keuze: vluchtelingen steun bieden of links laten liggen. Er zijn mensen in Europa die roepen: “Blijf toch in je eigen land! Wij hebben hier al genoeg problemen/mensen”. Dit zijn dezelfde mensen die een ‘probleem’ op zich af zien komen. In plaats van zich af te vragen hoe zoiets belachelijks kan gebeuren dat inwoners van een land gedwongen worden om hun eigen (ooit) vertrouwde omgeving, vrienden, familie, school, werk, taal, cultuur en land gedag te zeggen, richten deze mensen zich op de angst tot inperking van eigen kansen, ‘vergeten te worden’ of rechten kwijt te raken. Deze mensen voelen zich bedreigd, terwijl ze daar geen gegronde reden voor hebben.

Wat is nou zekerheid?
Want wie zegt nou eigenlijk écht met zekerheid dat Europa te klein is? Wie zegt dat de vluchtelingen nog jaren blijven binnen stromen? Wie zegt vol overtuigen dat er geen enkele vluchteling over een poosje weer terugkeert naar eigen land? Er zijn mensen in nood, dát is iets wat wel écht zeker is. Deze mensen vragen om hulp en wie ben jij dan om ‘nee’ te zeggen? Jij bent misschien toevallig in Europa geboren en hebt zonder er wat voor te hebben gedaan een aardig goed leven hier! Stel je eens voor dat er hier al tien jaar een of ander indoctrinerend ventje aan de macht is en allemaal mannetjes onder hem heeft staan die je neer zullen schieten als je een verkeerde beweging maakt als je over straat loopt… Dan wil jij toch ook liever naar een ander land (Zeker als je zelf kinderen hebt, want die gun je toch een kansrijke toekomst!) waarvan je zeker weet dat je daar kan zijn wie je bent en niet bij elke stap die je zet even over je schouder moet kijken of er iemand achter je staat die een geweer naar je hoofd gericht heeft.

Helpen waar het kan
Gelukkig zijn er ook mensen die dit zich wel afvragen, dit tot op de bodem proberen uit te zoeken en met gerichte oplossingen aan de slag gaan. Niet alleen wordt er in de politiek overwogen om de oorzaak in de kern aan te pakken: Isis bestrijden, maar ook zijn er in Nederland al mensen die zich als gastgezin aanbieden voor vluchtelingen die onderdak zoeken. Moet de vluchtelingenstroom dan niet al in de oorlogsgebieden aangepakt worden? Zeker, maar het bewijs is er al dat dat blijkbaar niet genoeg is. Er zijn inderdaad opvangcentra rondom de oorlogsgebieden, maar deze zijn zo onleefbaar geworden dat vluchtelingen hier ook worden ‘weggedrukt’. Is dit de schuld van de wereld die niet genoeg in de ‘kern’ helpt? Nee, zelfs voor hulporganisaties is het nabij de opvangcentra vaak veel te gevaarlijk, dus moeten er elders oplossingen komen.

Maak de goede keuze
Op dit moment is er vooral hulp voor opvang nodig in Europa zelf. Dus stel je open, denk mee en help waar het kan. Onthoud dat je er zelf iets voor moet doen om de titel ‘waardig’ zijn te dragen. Respect moet je verdienen en het is ook fijn een ander hier de kans voor te geven! Wees een voorbeeld voor anderen en help anderen in nood! Verplaats je in een ander en vraag jezelf af hoe jij in zo’n situatie behandelt zou willen worden, want de situatie in Syrië is nog steeds niet leefbaar: http://www.trouw.nl/tr/nl/13953/Burgeroorlog-in-Syrie/article/detail/4143049/2015/09/16/Tientallen-burgers-gedood-bij-aanslagen-in-Syrie.dhtml

Voor meer informatie over vluchtelingen in huis: http://www.vluchtelingenwerk.nl/actueel/nieuws/vluchtelingenopvang-op-zolder

verdere bronnen:
http://www.nrc.nl/nieuws/2015/09/14/live-ministers-europa-praten-vandaag-over-vluchtelingenprobleem/
http://www.volkskrant.nl/buitenland/geen-draagvlak-voor-meer-vluchtelingen~a4121474/
http://www.trouw.nl/tr/nl/36361/Vluchtelingen/article/detail/4142965/2015/09/16/Eerste-300-vluchtelingen-in-Weert-aangekomen.dhtml
http://www.trouw.nl/tr/nl/13953/Burgeroorlog-in-Syrie/article/detail/4140950/2015/09/14/Waarom-de-stroom-vluchtelingen-voorlopig-niet-stopt-en-ook-al-jaren-aan-de-gang-is.dhtml

~Deeserve it

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s