Sociale media voor een student journalistiek

“Maak een twitteraccount aan,” heb ik de afgelopen weken verschillende keren gehoord tijdens mijn opleiding journalistiek. Niet alleen twitter, maar ook andere sociale media sites blijken namelijk essentieel te zijn voor o.a. het netwerk van journalisten.

Zo word ik ook geacht LinkedIn aan te maken en het nieuws via verschillende apps te volgen. Daarnaast moest ik vorige week een ‘plan van aanpak’ voor een blog inleveren. Het is namelijk de bedoeling dat ik vanaf nu een (journalistieke) blog bij ga houden. Het was even een complete chaos in mijn hoofd. Ik dacht bij mezelf: “Ik heb net vorige maand mijn doelloze twitteraccount met 3000 tweets uit 2011 verwijderd, op Facebook kan ik de belangrijke nieuwtjes (van mijn vrienden) niet meer onderscheiden van de ‘vind ik leuk’ gemarkeerde berichten, filmpjes, spotprenten, plaatjes en andere onzinreclames, waardoor ik Facebook nauwelijks meer check, ik heb al een eigen blog die ik graag wil blijven gebruiken en wat is in vredesnaam toch dat LinkedIn waar ze het over hebben…”

Na een hele diepe in- en uitademingsmoment tijdens mijn volgende yogasessie kwam ik dan op het idee voor een concretere aanpak. Mijn missie is dan ook om de verschillende sociale media ook écht gescheiden te houden. Hieronder volgt dan ook even een overzichtje over hoe ik de volgende platformen ga gebruiken:

LinkedIn:
Dit moet ik nog even aanmaken, maar het schijnt handig te zijn om een netwerk op te bouwen, aangezien ik gelijk (een misschien belangrijk) iemand kan toevoegen in het geval degene later ‘van pas’ komt.

Facebook:
Mijn persoonlijke facebookpagina houd ik écht persoonlijk en hier ben ik dus alleen ‘vrienden’ met mensen die ik in werkelijkheid heb ontmoet. Laatst heb ik alle nieuwsmedia en pagina’s die niks met mijn vrienden te maken hebben ‘unfollowed’. Ik merkte meteen dat het overzicht al veel beperkter werd, maar ik vind het nog steeds vervelend dat ik al die ‘gelikete’ berichten van mijn vrienden zie… Maar goed,  naast mijn persoonlijke profiel, heb ik, zoals jullie nu ondertussen al weten, wel nog twee openbare/publieke pagina’s. De eerste voor iedereen die mijn ‘fotografie’ werk wil volgen: https://www.facebook.com/DeborahdeMeijerPhotography en de tweede is voor mijn blog (blog die je nu leest: Deeserve it): https://www.facebook.com/Deeserveit .

Twitter:
Zelf gebruik ik twitter vooral om het nieuws te volgen. Ik volg dus voornamelijk nieuwsmedia als NOS, de Volkskrant, NRC etc. Wel zal ik zelf via mijn twitteraccount updates van mijn blog plaatsen en af en toe ook waar ik mee bezig ben en of er binnenkort een nieuw blogbericht aankomt en waarover. Ik ben te vinden via: @Deborahdemeijer

Instagram:
Op Instagram zal ik blijven doen wat ik al deed: af en toe foto’s plaatsen (en als het bij de foto past een melding van update van mijn blog) en vrienden, maar ook onbekende accounts blijven volgen die mij interesseren. Mijn Instagram account is hetzelfde als twitter: @Deborahdemeijer

De gevolgen voor Deeserve it:
Om nu even terug te komen op het feit dat ik een ‘plan van aanpak’ voor een blog moest maken… Ik heb er uiteraard voor gekozen om Deeserve it hiervoor te gebruiken. Wat houdt dit dan precies in? Gaat mijn blog drastisch veranderen? Het houdt in dat ik mijn blog ook voor studie-gerelateerde blogberichten ga gebruiken. Nee, daarbij komen er geen drastische veranderingen. Mijn onderwerpen zullen soms misschien iets meer nieuwswaardig zijn, enkele boekrecensies bevatten of onderwerpen m.b.t. mijn vakken op school, maar ik houd me nog altijd aan mijn intentie van mijn blog. In combinatie met nieuwsonderwerpen zal het een uitdaging worden, maar ik beloof dat positivisme dus nog overal terug te vinden is!

Mijn profielen van sociale media zijn natuurlijk ook terug te vinden als je op een van de ‘social media icons’ klikt op mijn blog.

~Deeserve it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s