#PrayForParis – Zoals het zou moeten zijn…

pfparisMet een warme kop thee in mijn handen zit ik veilig onder een dekentje op de bank naar het journaal te kijken. Ik kan zo gauw niet beseffen wat ik allemaal hoor. Alles gaat even helemaal tegen mijn normen en waarden in. Hoe kan het zo zijn dat er mensen bestaan die hun medemensen zo’n doodsangst willen bezorgen?

Ik wil niet ingaan op de angst die ik zelf door mijn lichaam voel stromen of de angst die de mensen in Parijs voelen. Ik wil ook niet ingaan op de angst die mensen in het concertgebouw hebben moeten gevoeld of de angst voor nog meer terroristische aanslagen die heel de wereld raakt. Niet omdat dit niet zorgelijk is, integendeel, maar omdat ik wil ingaan op iets anders: vrede en veiligheid.

Een mooie herinnering
Ik denk terug aan bijna anderhalf jaar geleden: “Ik loop met een tas op mijn schouder, een camera om mijn nek en een glimlach op mijn gezicht naast een goede vriendin in hartje Parijs. Genietend van het stralende weer kijk ik mijn ogen uit in zo’n prachtige stad. Links zie ik een aantal toeristen om een paar straatmuzikanten heen staan, rechts lopen mensen hand in hand en links lopen mensen met volle tassen van het shoppen. Iedereen lijkt het naar zijn zin te hebben en niemand lijkt zich ergens druk over te maken. Genieten doet men intens in zo’n bruisende en sfeervolle stad als Parijs.”

Maar nu…
Op dit moment zie ik mensen gillen, rennen en in angst afwachten of hun leven er morgen nog is. Er lijkt niets meer overgebleven van mijn herinnering aan Parijs. Hoe kan iets zo ver gaan dat alles wat deze stad kenmerkt, afgesloten moet worden? Dan komt mijn grootste besef. Dit, precies dit is dé reden waarom er burgers uit Syrië en Irak zijn gevlucht. Deze vluchtelingen zijn gevlucht uit angst voor hun vijand: IS. Nu krijgen deze vluchtelingen van sommigen mensen zelfs de schuld van de aanslagen en lijkt het er soms op dat ze zelfs hier niet veilig zijn, wat is dit voor een omgekeerde wereld?!

Rob Wijnberg tweette dan ook: “Aanslagen zijn niet een gevolg van vluchtelingen, vluchtelingen zijn een gevolg van aanslagen.”

Steun geeft hoop
Veiligheid is op dit moment ver te zoeken, vrede al helemaal. Toch heeft geen enkele burger er wat aan om angst te zaaien. We zouden elkaar juist moeten steunen, leed doen vergeten en elkaar moeten vertrouwen om samen sterker te staan dan angstzaaiers en haatgevoelens. Ik ben zelf geen politici, dus over een oplossing of bestrijding van de oorzaak durf ik niet te praten. Waar ik wel over durf te praten is het feit dat ik nu nog steeds veilig thuis op de bank onder een dekentje zit en ik vanuit het diepste van mijn hart hoop dat er ooit een tijd komt dat iedereen dit kan zeggen…..

Mijn gedachten en gebeden zijn bij Parijs #PrayForParis

~Deeserve it

2 gedachtes over “#PrayForParis – Zoals het zou moeten zijn…

  1. Horror, dat is het juiste woord. Kwaad vermomd in een religieuze jas. Hoe kunnen mensen hun gruweldaden verantwoorden? Mensen zijn ver van hun gevoel, het geweten is tot zwijgen gebracht. Woede, verdriet en onmacht wisselen zich af. Elke dode heeft een geliefde, een vader, een moeder, een vriend, een vriendin, een collega, een stadsgenoot, een landgenoot, een (religieuze) gemeenschap. Wie één mens doodt, doodt de hele wereld. Er betaalt geen rechtvaardiging voor gruweldaden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s