Is 3FM Serious Request écht een actie voor het goede doel?

serious requestIn het reclame spotje van Serious Request 2015 doet een Arabisch meisje verslag over hoe het is om in een oorlogsgebied naar school te gaan. Het spotje is pakkend, de kijker wordt meegezogen in haar verhaal en vervolgens vraagt 3FM of jij mee wil helpen om kinderen en jongeren in conflictgebieden een betere toekomst te bieden. Een prachtig initiatief, denk ik na afloop van dit promotiefilmpje. Verandert mijn mening als ik hoor dat deze meid in het spotje helemaal niet écht naar school gaat in een oorlogsgebied, maar is ingehuurd als model?

Mijn antwoord is “Nee”. Ze vertelt namelijk een verhaal van vele andere jongeren die dit wél meemaken. Wat maakt het dan uit dat zij als ‘model’ wordt gebruikt? Wat maakt het dan uit dat dit spotje in Marokko is opgenomen en niet in een conflictgebied? Voor mij geeft dit alleen de professionaliteit van 3FM weer. 3FM is op zichzelf geen goed doel, 3FM is een radiozender van de NPO. Hun taak is niet om als hulporganisatie naar conflictgebieden te reizen, sterker nog als journalisten horen zij hier los van te staan. Bovendien wordt het geld opgehaald voor het Rode Kruis. Het Rode Kruis is daarentegen wél een hulporganisatie die de taak heeft om het geld goed uit te besteden.

Cijfers uit de context getrokken
Het reclame spotje heeft volgens de Telegraaf zo’n €61.579 gekost. Ik kan me alleen al enorm ergeren aan dit soort media die met cijfers gaan gooien zonder ze in enige context te plaatsen. Dit doet me ook weer denken aan de hele heisa rondom de bezuinigingen in het onderwijs in Nederland zelf… Politici riepen cijfers, waarna vervolgens mensen wel gaan denken van “Goh, dat is echt wel veel geld ja.” Zonder enig besef hoeveel er aan andere doeleinden wordt uitbesteed. Bovendien heeft een woordvoerder van de omroep gemeld dat de reclame, net zoals bij eerdere edities van 3FM Serious Request, wordt betaald uit het marketingcommunicatiebudget van de NPO. Dit betekent dat de ‘investering’ dus niet wordt afgetrokken van de totale opbrengst van de actie. Deze totale actie van Serious Request levert ieder jaar rond de €12.000.000 op, als zo’n professioneel reclame spotje helpt om dit doel te bereiken is dat toch alleen maar mooi?!

Worden de donaties werkelijk goed besteed?
Ik vroeg mezelf ook wel af waarom de Telegraaf haar waakhondfunctie als journalist niet beter gebruikt om uit te zoeken of het geld van Serious Request wel op de goede plek terecht komt. In vergelijking tot het spotje hebben we het dan namelijk wel over een veel groter bedrag, dat ook nog wordt geleverd door donaties van mensen die (meestal) niet zelf bij deze omroep of het Rode Kruis werken. Er zijn namelijk altijd wel genoeg goede doelen die mensen niet willen steunen, omdat er geen duidelijkheid is over wat er precies met het geld gebeurt. Maar al snel kwam ik erachter waarom de Telegraaf hier niet voor had gekozen. Het Rode Kruis zorgt er namelijk écht voor dat dit geld besteed wordt aan het gekozen doel, mits we van de voorgaande elf acties uitgaan. Het Rode Kruis is namelijk verplicht om elk jaar een jaarverslag uit te brengen over wat er precies tot in details is gebeurt met de financiële middelen die zij hebben ontvangen. Als voorbeeld hiervan is het jaarverslag van 2014 in PDF via de volgende link te downloaden, mocht je het zelf willen checken: http://www.rodekruis.nl/resultaten/jaarverslagen/jaarverslag-2014 (P. 75 van het PDF geeft een duidelijke tabel over de financiële gegevens van Serious Request)

Duss….?
Kortom is Serious Request van 3FM in samenwerking met het Rode Kruis dus gewoon een erg mooie en goede actie die met behulp van professionaliteit groots wordt aangepakt om een fantastisch doel te bereiken. Dit jaar staat het doel: Een betere toekomst voor kinderen en jongeren in conflictgebieden centraal. Als je wil weten hóe dit doel dan kan worden bereikt met donaties, raad ik je aan om deze pagina te lezen: http://seriousrequest.3fm.nl/nieuws/detail/5351185/doel-3fm-serious-request-2015-bekend Hier staat heel duidelijk weergegeven waar het geld aan zal worden uitbesteed en hoe miljoenen kinderen en jongeren daardoor geholpen worden.

Het is goed om te weten waar jouw geld naartoe gaat als je doneert. Dit heb ik voor mijn lezers dan ook even uitgezocht als het gaat over Serious Request. Wees dus niet bang als je wil doneren, het komt ongetwijfeld goed terecht en je draagt dan dus écht bij aan de toekomst van kinderen en jongeren in oorlogsgebieden in onder andere Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo.

“Samen staan we sterk.”

~Deeserve it

3 gedachtes over “Is 3FM Serious Request écht een actie voor het goede doel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s