Ja toch, Niet dan! Kubuswoningen

De kubuswoningen in Rotterdam zijn voor mij als Rotterdammer nog altijd een groot raadsel. Van de buitenkant vind ik het er spectaculair uitzien, maar van de binnenkant heb ik nog altijd geen idee wat ik me er bij moet voorstellen.

Ik kan natuurlijk heel simpel gewoon een kijkje gaan nemen. (De entree is immers maar een paar euro) Maar ik vind de illusie die ik er bij heb ook wel weer spannend. Misschien valt het hartstikke tegen als ik het dan in werkelijkheid zie…

Wist je dat?
Wisten jullie trouwens dat een kubuswoning ook wel een ‘boomwoning’ of ‘paalwoning’ wordt genoemd? Dit omdat de woning eigenlijk uit twee gedeeltes bestaat: een stam en een ‘kubus’. In de stam bevindt zich het trappenhuis en de entree naar de woning. De woning zelf bestaat uit drie lagen: de onderste laag heet het ‘straathuis’, waar de keuken en woonkamer zich bevinden. Dit is in feite nog aan de grond. De tweede laag heet het ‘hemelhuis’ (gele gedeelte van de kubus), hier bevinden zich vooral slaap- of studeerkamers. De hoogste laag wordt voornamelijk gebruikt als serre, klein tuintje of dakterras, deze bestaat uit de drievormige piramide en wordt wel het ‘loofhutje’ genoemd.

Nieuwsgierig
Nu ik er weer over aan het schrijven ben wordt ik steeds nieuwsgieriger. Misschien ga ik binnenkort toch maar eens koekeloeren. Maar eerst wil ik van mijn lezers horen hoe jullie erover denken? Hoe ziet de binnenkant er volgens jullie uit? Zou ik bijvoorbeeld een knikker op een tafel kunnen leggen zonder dat die er meteen vanaf rolt? Zou de bruikbare ruimte in een kubuswoning kleiner zijn dan in een woning met dezelfde oppervlakte? Wat denken jullie?

Zal ik dan toch maar in een van de volgende weken gaan inspecteren om antwoorden op al onze vragen te krijgen? Of is er toevallig al iemand van mijn lezers binnen geweest in een kubuswoning ontworpen door de Nederlandse architect Piet Blom? Vertel het me! 🙂

Ja toch, Niet dan!

 

10 gedachtes over “Ja toch, Niet dan! Kubuswoningen

  1. Ik was afgelopen zomer in Rotterdam en zoals het een goede toerist betaamd ben ik deze kubushuizen gaan bezoeken. Ze zien er leuk uit, maar ik zou er nooit gaan wonen. En al zeker niet met meer als twee personen. Verder was het die dag heel warm en werkte het glazen dak echt als een serre.
    Lees er meer over in mijn blogpost over mijn bezoek aan de havenstad!
    http://www.wanderingelisa.be/2016/01/15/rotterdam/

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s