Sex, Blogs & Rock-‘N-Roll

Actief zijn, netwerken, kennis delen en ontvangen zijn toch wel de sleutelwoorden in het boek Seks, Blogs & Rock-‘N- Roll van Ernst Jan Pfauth. Mijn verwachtingen waren hoog, aangezien Pfauth al enorm goede tips voor bloggen in een gastcollege bij mij op school had gegeven. Ik dacht: hij kan het weten, want hij werkt voor de populaire nieuwsblog: De Correspondent. Of Pfauth kon tippen aan mijn hoge verwachtingen die ik van hem had, lees je iets verder.

In het boek kwam ik veel informatie tegen over bloggen. Hier heb ik als beginnende blogger zeker wat aan en mijn lezers misschien ook, vandaar dat ik dit wil delen. De actieve blogger heeft waarschijnlijk meer kans op veel volgers en interacties dan een niet-actieve blogger. Dit klinkt logisch en dat is het ook. De niet-actieve blogger wordt ook wel een spookblogger genoemd in de ‘blogwereld’. Deze posten eens in de zoveel tijd weer een blogbericht waar ze goed over na hebben gedacht en niet zozeer tijd voor vrij hebben gemaakt. Ze bloggen wanneer het kan, niet wanneer het ‘eigenlijk zou moeten’.

Social Media
Veel bloggers zijn de laatste jaren overgestapt naar Twitter en Facebook. Promotie via sociale media lijken in deze tijd een must wil je een beetje ‘populair’ zijn in de blogwereld. Elke actieve blogger hoort dus ook actief te zijn op sociale media, anders hoor je er hoogstwaarschijnlijk niet écht bij. Nu moet ik zelf eerlijk toegeven dat ik niet heel actief ben op sociale media. WordPress post voor mij automatisch een blogupdate als ik weer een artikel heb gepubliceerd. Toch ben ik best tevreden met mijn aantal volgers gezien de tijd dat ik aan bloggen doe.

Samen bloggen
Pfauth is ooit met een aantal anderen een gezamenlijke blog: Spotlight gestart. Het resultaat hiervan is dat het makkelijker is om actief te blijven (gezien: meerdere bloggers). Een ander voordeel is dat kennis wordt gedeeld en een netwerk wordt uitgebreid. Spotlight had enorm veel succes. Ook De Correspondent werkt met meerdere nieuwsbloggers en maakt gebruik van de kennis van zijn lezers, wat een enorm succes is. In deze tip (samen bloggen) zit dus zeker een enorme winst. De vraag is alleen of je een blog wil delen of dat je deze liever voor jezelf houdt?

Rock ’n Roll
De Rock ’n Roll waar Pfauth het over heeft zit hem denk ik in de manier waarop hij blogconferenties bezoekt om te netwerken. Om contact te zoeken met start-ups en investeerders droeg hij – net als zijn collega’s – een wit pak. Dit deden zij om op te vallen en dit werkte. Mensen, waaronder investeerders, herkenden ze. Hoe ik dit het beste tot een tip kan interpreteren is: denk ‘out-of-the-box’. Durf op te vallen, maak een blog die ánders is: specialiseer je.

Sex
Wat dit onderwerp betreft, las ik weinig. Hierdoor klinkt de titel van het boek gelijk een stuk spannender dan het in werkelijkheid is. Niks geen seksverhalen of gekke avonturen voor of over een blogger. Het gaat hier om de ‘Sex and Cash Theory’. Die gaat ervan uit dat een creatieveling erkent dingen puur voor geld te doen. En dan gaat het niet over prostitutie.

Gek genoeg is de ‘drugs’ vervangen door ‘blogs’. Ik denk dat de ‘seks’ beter vervangen had kunnen worden. Onder het kopje ‘netwerken’ vertelt Pfauth namelijk dat internet ‘het nieuwe lsd’ is. Dit vind ik eigenlijk wel een hele mooie vergelijking. Internet is verslavend. Sociale media is verslavend. Interactie is verslavend, voor populaire bloggers. Ondanks dat ik de spanning van de titel van het boek wel mee vind vallen, is het een magnifiek boek om te lezen. Zeker door Pfauth zijn persoonlijke belevenissen maakt het mij nieuwsgierig wat ik hier zelf aan zou kunnen hebben en dat is volgens mij best veel geworden. Hij kon dus zeker tippen aan de verwachtingen.

De tips van zijn gastcollege heb ik al eerder verwerkt in een artikel: https://deeserveit.com/2015/10/13/de-tips-voor-een-succesvolle-blog-van-een-expert/

~Deeserve it

4 gedachtes over “Sex, Blogs & Rock-‘N-Roll

 1. Laat mij maar bloggen ‘wanneer ik wil’, wat toch regelmatig het geval is.. 😉 ‘Moeten bloggen’ lijkt me niet zo fijn. Bloggers die aan hun stukken verdienen vermijd ik doorgaans, wanneer ik reclame wil zien zet ik de tv wel aan. Social media? Wat is bloggen dan? *bimbo-mode [ on ]*

  Schrijven draait naar mijn mening niet om nieuwe make-upjes e.d. scoren, het aantal volgers dat je hebt en maar wat ‘schrijven om te schrijven’.
  Ik vind het dan ook leuk om jou te volgen! Geen onzin, geen spam, geen schreeuwen om aandacht, vragen om ‘likes’ of weet ik het wat.
  Gewoon puur schrijven 🙂

  In plaats daarvan een review over een boek, waardoor ik erg nieuwsgierig ben geworden.. Goed bezig!

  Groetjes x, Elise

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s