Minderjarige meisjes in bordelen, maar Hulp zorgt voor Hoop

Een vijftienjarig meisje dat verleid wordt door een man… De man belooft haar een baan in een andere stad zodat zij de armoede bij haar thuis kan stoppen. Bij mij zou er waarschijnlijk een belletje gaan rinkelen. Puur omdat ik loverboy-voorlichting op school heb gehad. Maar wat als mijn familie zo arm was dat ze mijn school niet konden betalen?

Het gebeurt in grote getallen in India: kinderprostitutie. BNN maakte een indrukwekkende documentaire erover. Schokkend, maar de waarheid.

Probleem
‘Onbegrijpelijk’ is het woord dat het meeste in mijn gedachte komt terwijl ik de documentaire kijk. Omdat ik niet begrijp hoe kinderprostitutie onder velen in India als ‘normaal’ wordt gezien, maar óók omdat keer op keer de kinderprostituees zichzelf de schuld geven van wat hen is overkomen.

Zeggen: “Er zijn bordelen waarin het gebeurt, anders worden mijn zus en moeder verkracht” is absoluut geen argument voor rede vatbaar, naar mijn mening. Dat heeft de eerder verschenen documentaire ‘Mother India’waarin het ‘verkrachtingsprobleem’ in India aan het licht komt,  ook wel bewezen.

Prioriteit
Er is duidelijk een groot probleem, maar het redden van minderjarigen uit de bordelen heeft ‘geen prioriteit’ bij de lokale politie. Na deze zin gehoord te hebben, begon ik van binnen te koken. Hoezo geen prioriteit? Een veilige omgeving creëren en inwoners beschermen, dat is toch jullie taak? Blijkbaar niet.

Gelukkig zijn er wél organisaties aanwezig in India die speciaal opgericht zijn om minderjarige meisjes in de prostitutie op te sporen. ‘Free a Girl’ is een voorbeeld van zo’n organisatie. Op ‘tip’ van Free A Girl doet de politie wel invallen om meisjes tussen de drie (!!) en achttien jaar te redden.

Hulp
Er zijn ook speciale opvanglocaties voor meisjes die ‘gered’ zijn. Hier leren zij een nieuw leven te beginnen en hun trauma’s te verwerken. De hulp is er dus wel, maar nog lang niet genoeg. Want van de 20 miljoen prostituees in India (waarvan cijfers zover bekend zijn) zijn er zo’n  1,2 miljoen minderjarigen.

Na deze documentaire gezien te hebben, dacht ik: “Wat verschrikkelijk. Al die meisjes zijn voor hun leven getekend. Dit mag niet. Dit kán niet. Maar het gebeurt wél. Hoe kan ik helpen?”. Doneren voelt voor mij niet genoeg. Ik wil daarom meehelpen om dit verhaal bekend te maken.

Hieronder zet ik  organisaties die zich inzetten voor kinderen in armoede/prostitutie in o.a. India:

Free a Girl

Compassion

Harvest India

Help jij mee om dit verhaal bekend te maken? Zelfs voorlichting in Nederland zou geen kwaad kunnen.

~Deeserve it

 

 

Een gedachte over “Minderjarige meisjes in bordelen, maar Hulp zorgt voor Hoop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s