Van VWO naar HBO, hoe verliep dat?

Het duurde even voordat ik al mijn cijfers terug kreeg, maar ik kan nu wel vertellen dat ik mijn propedeuse heb gehaald in één jaar. En daar mag ik van mezelf toch best trots op zijn. Helemaal omdat ik op het VWO altijd veel moeite had om voldoendes te halen. Sinds ik op het HBO zit, heb ik daar minder moeite mee. Waardoor komt dat precies?

Praktijkgericht werken gaat mij makkelijker af dan theoretisch denken. Op het VWO had ik bijna alleen maar theorietoetsen. Dit voelde voor mij als ‘moment opnames’ waardoor ik erg zenuwachtig voor een toets kon zijn. Ik kreeg faalangst en dat kon mijn denken nogal overheersen.

Praktijk
Op het HBO heb ik bijna alleen maar praktische opdrachten. Ik geloof dat ik een of twee theorietoetsen heb per blok verder. Deze opdrachten heb ik helemaal zelf in de hand. Ik kan daar zelf mijn tijd voor inplannen, waardoor ik ook geen last heb van tijdsdruk (mits ik goed plan).

Voor de toetsen die ik nog heb, ben ik soms wel een beetje zenuwachtig. Maar ‘een beetje’ hoort erbij. Dat zijn gewoon gezonde zenuwen. Eigenlijk voornamelijk doordat alle praktijkgerichte opdrachten geen ‘moment opnames’ zijn, maak ik me veel minder druk, omdat ik weet dat ik het gemaakte werk nog rustig na kan lezen.

Inzichtelijk
Kortom ligt het hbo mij veel beter. Ik voel me er denk ik meer thuis dan op de universiteit. Ik weet dat sommige mensen het zonde vinden dat ik met een VWO-diploma naar het HBO ben gegaan, maar zolang ik zelf achter mijn eigen beslissing sta, maak ik me niet druk om wat anderen ervan vinden.

Tenslotte zijn mijn VWO-jaren natuurlijk nooit weggegooid. Ik zie veel studiestof van onder andere geschiedenis of maatschappijwetenschappen terugkomen bij vakken die ik nu heb gekregen bij journalistiek. Bovendien kan het inzichtelijk denken van het VWO ook geregeld helpen en extraatjes leveren.

Liefs Dee,

~Deeserve it

4 gedachtes over “Van VWO naar HBO, hoe verliep dat?

  1. Ben blij voor je dat het nu wat beter gaat en je het zelf prettiger ervaart. Die VWO diploma gaat niemand je toch meer af pakken, dus die heb je al. Een HBO diploma is een uitstekende diploma die je daar mooi aan toe kan voegen. Ik ken je alleen van je blog, maar volgens mij kom je er wel

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s