Mijn 7 favoriete yogahoudingen

Soms sta ik met mijn linkervoet op een matje. Mijn rechterbeen houd ik met mijn rechterhand in de lucht vast. Dan moet ik goed op mijn ademhaling focussen, anders ben ik binnen een seconde mijn evenwicht kwijt.Om jullie verder een beetje een idee te geven van wat ik voor yoga doe, geef ik jullie in dit artikel een overzicht van mijn favoriete houdingen (én een uitleg hoe je in de houding komt).


gestrekte_vooroverbuiging_yoga
1. Gestrekte Vooroverbuiging
Deze houding doe ik zelf elke dag. Ik heb een aantal jaren terug heel erg last van migraine gehad en sinds ik yoga doe (inclusief deze oefening) heb ik nog maar een paar keer last van migraine gehad (en dat was op momenten dat ik minder dan een keer per week yoga deed). Deze houding vermindert dus lichte tot heftige hoofdpijn  én daarbij worden de schouders en borst versterkt.
hoe?
Voeten op heupbreedte. Je armen strek je naar achteren. Vouw je handen in elkaar. Buig vanuit je heupen op een uitademing naar voren en strek je armen omhoog. Kom op een inademing weer omhoog.

danser_yoga
2. Danser

Met deze houding oefen ik mijn evenwicht  te houden en train ik mijn bovenbeenspieren. Dit is een van mijn favorieten omdat het elke keer weer een heerlijk gevoel geeft als ik daadwerkelijk de houding hebt uitgevoerd zonder mijn balans te verliezen. Het vergt nogal wat focus en concentratie, dus als ik licht geïrriteerd raak wanneer ik een beetje wankel, gaat het eigenlijk al mis. Focus dus, dan komt het goed. 🙂
Hoe?
(Officieel hoort de danser iets anders, maar iedereen heeft zo soms zijn eigen variatie) Sta op heupbreedte met je voeten. Til je rechtervoet op (of linker, ligt eraan welk been je kiest voor je evenwicht), buig hem opzij naar achteren en pak hem beet met je rechterhand. Je linkerarm strek je omhoog of rechtuit (wat jij het fijnst vindt) en duw je schouderbladen naar elkaar toe om je borstkas te openen.

ploeg_yoga

 

3. Ploeg
In de Ploeg voel ik dat mijn lichaam écht van mij is, hoe gek dat ook klinkt. De houding zorgt ervoor dat de rug soepeler wordt, de bloedsomloop goed verloopt, de wortels van de zenuwen in de rug gevoed worden én de spijsvertering beter op gang komt. Daarbij traint het ook nog eens  de buik, heupen en benen. Een houding met veel resultaten dus!
Hoe?
De Ploeg doe ik meestal vanuit de Kaars (zie 5.). Dan laat je je vanuit de kaars dus, op een uitademing je benen tegelijk gestrekt achter je hoofd naar de grond toe zakken. 

 

 

kameel_yoga.jpg
4. Kameel
De Kameel doe ik meestal om extra goed op mijn ademhaling te letten. Dit kan soms erg nuttig zijn om mijn concentratie te vinden. Omdat ik meestal wat zwaarder ademhaal in deze houding, is dit een extra uitdaging. Verder verbetert deze houding de lichaamshouding en verruimt het de borstkas.
Hoe?
Je zit op je knieën met je benen op heupbreedte en je lichaam recht omhoog. Span dan je buikspieren aan en keer je schouders naar achteren. Buig langzaam je lichaam naar achteren, maar zorg dat je bovenbenen recht blijven. En dan raak je óf met je handpalmen je voetzolen aan óf je legt je tenen op de grond en laat je armen naar beneden hangen. Wat jij het prettigst vindt.

kaars_yoga


5. Kaars
Deze houding oefen ik om mijn rug te versterken en mijn bloedsomloop te bevorderen. Soms blijf ik wel een paar minuten in de Kaars. Of ik ga van de Kaars langzaam in de Ploeg en van de Ploeg weer in de Kaars. Dat klinkt best apart nu ik die zin terug lees. Maar ja, de houdingen hebben nou eenmaal speciale namen gekregen dus gebruik ik die maar.
Hoe?
Je ligt op je rug. Op een inademing strek je je benen tegelijkertijd recht omhoog. Plaats je handen in je rug om je heupen nog iets op te kunnen tillen en te ondersteunen. Op een uitademing maak je van je rug een soort bolletje en rol je als het ware uit de houding. 

boom_yoga


6.Boom
Een andere houding waarbij ik mijn evenwicht onder controle mag proberen te houden. Het lijkt misschien heel simpel, maar als je het voor de eerste keer probeert, zal je nog eens verrast staan te kijken.
Hoe? 
Je staat met je voeten op heupbreedte. Let op je evenwicht op je ene been en til het andere been op. Plaats je voetzool tegen de binnenzijde van het staande been. Sta rechtop en maak jezelf lang, gebruik daarbij je buikspieren. Plaats je handen tegen elkaar aan voor je borst en til dit zo naar boven toe.

koeienkop_yoga

7. Koeienkop

Ik moet altijd stiekem even lachen om de naam van deze houding. Ik zie er nog altijd geen koeienkop in, jij wel? Toch vind ik het een fijne houding om mijn schouders soms wat losser te maken ten tijden van lichte stressmomentjes.
Hoe?
Je zit met gekruiste benen (of anders hoe jij wil) op de grond. Strek je linkerarm uit naar opzij en buig deze onderlangs achter je rug omhoog met de handpalm naar buiten toe. Strek je rechterarm omhoog en buig deze bovenlangs naar achter je rug. probeer met je rechterhand je linkerhand vast te pakken.

 

Zo, dit waren dan mijn favoriete yogahoudingen! Ben je nou heel enthousiast geworden en wil je proberen een houding na te doen? Doe dat dan voorzichtig en lees op deze website hoe je op de juiste manier in die houding komt. En als jij al aan yoga doet, wat zijn jouw favoriete houdingen?

Liefs, Dee

2 gedachtes over “Mijn 7 favoriete yogahoudingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s