Het interviewen van jonge (succesvolle) ondernemers

“Een succesvol bedrijf oprichten, begint met een goed idee.” Maar met een idee, ben je natuurlijk nog lang niet bij de finish. Aankomend halfjaar werk ik samen met vier mede-journalistiek-studenten aan een project op school met als thema ‘Jonge Ondernemers’. In dit blogbericht leg ik uit wat ik precies met dit ‘project’ bedoel en laat ik jullie alvast een resultaat ervan zien.

De bedoeling is dat wij producties maken in de vorm van artikelen, radio- en/of televisie-items en deze op http://www.nieuwsvallei.nl publiceren. Om een voorbeeldje te geven, lees je hier onze introductie. We zoeken onder andere uit waarom steeds meer jongeren een eigen bedrijfje opstarten en wat een beginnend bedrijf nou zo succesvol kan maken.

Uitdaging
Een halfjaar is een langere tijd dan dat één blok/semester duurt. Een uitdaging dus om met interessante en originele verhalen te blijven komen. Maar gelukkig zitten wij nu nog vol met ideeën én krijgen wij ook leuke tips van zowel ondernemers als ‘gewone’ lezers. Die tips of reacties krijgen wij via onze Facebookpagina.

Alleen het aanmaken van deze pagina is al een goede stap geweest om in contact te komen met onze doelgroep: jonge ondernemers, uiteraard wel in de Gelderse Vallei (gezien we voor dat gebied schrijven).

Kwaliteiten
Tot nu toe hebben we al een aantal interviews gehad en ik moet zeggen dat ik er zelf ook al zeker wat van geleerd heb. Niet alleen van de interview-, camera- en geluidstechnieken, maar ook zeker van wat degenen die ik interviewde allemaal vertelden. Zo werd mij gezegd dat niet alleen het idee of product goed moet zijn, maar óók dé persoon. De persoon maakt of kraakt als het ware het bedrijf.

Het gaat dus grotendeels om een bepaalde identiteit. Een ondernemer moet achter zijn bedrijf staan en weten waarom die daar staat en hoe. Daarbij moet de ondernemer bepaalde eigenschappen en kwaliteiten bezitten zoals dingen kunnen organiseren. Meer van deze kwaliteiten zijn hier terug te luisteren.

Win-win
Zelf vind ik het eigenlijk hartstikke leuk om met dit onderwerp bezig te zijn voor school. Vooral omdat er een grote kans bestaat dat ik na mijn studie zelf ook ondernemer wordt. De kans om een vaste baan te vinden in de journalistiek, is namelijk heel erg klein. En ook al wil ik geen typische nieuwsjournalist worden, de banen liggen eigenlijk in deze tijd niet meer zo voor het oprapen.

Ik vind het interessant, heb er zelf wat aan én ik verlies er dus niets mee. Ik zeg een dikke win-win situatie. Ennn bovendien hebben jullie nu ook hopelijk een beetje een beeld van waar ik de laatste weken en komend halfjaar druk mee bezig ben (wanneer ik even niet aan het bloggen ben)

Liefs, Dee

Een gedachte over “Het interviewen van jonge (succesvolle) ondernemers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s