Hoe om te gaan met tegenvallers?

Met goede bedoelingen sta jij in de bus altijd op voor ouderen. Totdat een opaatje jou op een dag tegenspreekt: “Er is niks mis met mijn benen hoor, jonge dame. Blijf jij maar op jouw luie kont zitten”. Bedeesd blijf je zitten. Dan gaat je mobiel af. Hoe enthousiast je ook was over jouw volbrachte opdracht, een klant blijkt er toch niet zo tevreden over te zijn. Nu vraag je je af of je eigenlijk wel de juiste keuze hebt gemaakt om ondernemer te worden. En ben je eigenlijk nog wel gelukkig in het leven?

Het opaatje draait zich vervolgens nog even om naar een wat oudere vrouw die ook in de bus staat: “De nieuwe generatie pakt liever de bus dan dat ze tien minuutjes fietsen… Ik liep vroeger een uur naar school! Het is toch niet normaal meer!” Stom verbaasd begin jij je te ergeren. Hij weigerde zelf op jouw plaats te zitten… Maar aan de andere kant voel je je toch aangevallen. Je krijg immers een snauw die je niet had zien aankomen.

En zo kunnen kleine onverwachte momenten leiden tot sterke onzekerheden. Is het dan slecht om zelfverzekerd over jouw bedrijf te zijn? Of is het slecht om uit ‘goedheid voor de mens’ initiatief te nemen? Absoluut niet. Hier moeten wij dan ook helemaal niks aan veranderen. Het is wél belangrijk om meteen een soort ‘knop’ om te kunnen zetten als iets tóch anders verloopt dan jij had verwacht (of had gehoopt).

Reminder
Maar hoe doe je dat? Hoe ga je om met tegenvallers? Allereerst door te beseffen dat niet alles verloopt zoals jij in gedachte had. Hier moet je niet te lang bij stilstaan, maar kijk gewoon af en toe even om je heen. Dan zie je sowieso één ding: elk mens is anders, van binnen maar ook van buiten. Door hier aan te denken zodra je naar ‘vreemde’ mensen kijkt, ontwikkel je een soort ‘reminder’ voor jezelf. De reminder luidt dan: iedereen is anders, dus iedereen kan anders reageren.

Blijf jezelf
Maar laat die ‘reminder’ jou niet weerhouden van jouw goede bedoelingen! Wees jezelf, blijf jezelf en accepteer jezelf zoals je bent. Als iemand jouw goede bedoeling dan verkeerd opvat, laat die negatieve reactie voor wat het is. Denk: “Oké, dat was iemand die niet helemaal hetzelfde in het leven staat als ik, dat kan. Maar: ik blijf mezelf en ik zou mezelf niet zijn als ik de volgende keer in zo’n situatie om deze reden niet mijn ‘goede bedoeling’ durf aan te bieden”.

Positieve focus
Laat dus niet met je sollen, want dat levert waarschijnlijk alleen maar angst op, wat nergens voor nodig is. Als je het echt moeilijk vindt om een tegenvaller los te laten, probeer je dan op iets te focussen waar je vrolijk van wordt en energie van krijgt. Misschien is dat voor jou een film kijken? Foto’s maken? Chocola eten? Met vriendinnen shoppen? Muziek luisteren? Uit de Bijbel lezen? Doe iets wat jouw humeur positief kan beïnvloeden, want eerlijk: jij verdient het om jezelf te blijven en als daar een hulpmiddel voor nodig is, maak daar dan gebruik van!

Hoger doel
Helaas kan een tegenvaller soms zó hard aankomen, dat het je zelfs demotiveert om verder te gaan met je dagelijkse bezigheden: school, werk, gezin, vrienden of een hobby of sport. Probeer je dan te focussen op een hoger doel: waarom ben je überhaupt aan je studie begonnen? Wat wil je met deze studie later doen? Waar heb je je werk voor nodig? Waarom ben je dit werk gaan doen? Waarom is deze vriendschap zo belangrijk voor jou? Allemaal vragen die je kunnen helpen om motivatie terug te vinden om jouw eigenlijke doel weer te zien én te bereiken of te kunnen vervullen. Dan vergeet je die ene tegenslag wel snel hoor!

Geluksmomentjes
Denk als laatste bij een tegenvaller altijd aan wat voor jou belangrijk is. Wat maakt jouw gelukkig in het leven? Maak anders een potje waarin je jouw ‘ultieme’ geluksmomentjes in bewaard door op briefjes te schrijven en deze te bewaren. Als je dan eff iets niet lekker zit, grabbel dan een paar van die briefjes uit de pot en lees ze voor jezelf voor. Weet je nog hoe bijzonder die momentjes waren? Dit kan ja natuurlijk ook doen door een ‘geluks’-dagboekje bij te houden.

Binnenkort zal ik nog meer leuke ideetjes geven om ‘geluksmomentjes’ te bewaren én onthouden. Die je dan natuurlijk gemakkelijk erbij kunt pakken als je ze écht nodig hebt. Heb jij zelf een idee? Laat het me weten, dan kan ik het toevoegen! 🙂

Liefs, Dee

P.s. volgen jullie me al op Facebook, Twitter en Instagram?

 

Advertentie

2 gedachtes over “Hoe om te gaan met tegenvallers?

  1. Wat is een tegenvaller? Een bepaald gevoel en juist met dat gevoel moet je leren omgaan om er niet in te blijven hangen. Dan is het laatste puntje dat je beschrijft het belangrijkste. Ook voor jezelf kijken of je iets kan veranderen aan de oorzaak van dat moment of die tijd van tegenvallen.
    Soms hoor je vaak alles valt me gewoon tegen. Het is allemaal tegen mij. Maar dan is het gewoon om je leven 360 graden om te draaien en heel veel los te laten.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s