Met ‘goede bedoelingen’ cadeautjes kopen

Cadeautjes shoppen voor een schoolopdracht? Het klinkt misschien als iets waarover een student alleen ’s nachts kan dromen… Toch is het voor mij heel even realiteit. Samen met een redactiegenootje bezoek ik twee duurzame cadeauwinkels in Arnhem, waaronder WAAR. Ik kijk mijn ogen uit: wat veel leuks en moois én nog goed voor de wereld ook.

WAAR heeft succes, terwijl wereldwinkels aftakelen. Om de oorzaak hiervan te onderzoeken, besluit ik samen met een redactiegenootje van Nieuwsvallei Slimme Ondernemers (journalistieke nieuwswebsite verbonden aan mijn school) bij zowel WAAR en de Wereldwinkel cadeautjes te shoppen.

cadeautjes-klein
De belofte

We zoeken naar cadeautjes voor onze overige drie redactieleden. Gewoon omdat ze dat waard zijn en wij hen dat gunnen. De belofte van WAAR luidt: “Dit is WAAR: Alle cadeaus van WAAR vertellen een goed verhaal. Ze zijn verrassend en mooi ontworpen, gemaakt van vriendelijk materiaal of van afgedankte spullen op een nieuw avontuur. Bovendien krijgt de maker een eerlijke kans. En jij een goed gevoel.”

Met deze belofte in mijn achterhoofd loop ik naar WAAR toe. Een leuke tekst op het raam tovert al meteen een lach op mijn gezicht. Er staat: “Het mooiste cadeau is jouw glimlach”. Binnen blijf ik even staan kijken. De ruimte oogt vrij en vriendelijk. Dat komt misschien door het hoge plafond en de houten planken waarop het assortiment staat.

Eigen verhalen
“Awww”, zeg ik terwijl ik lees wat er op de chocoladerepen van Lovsum staat: “I am coconuts about you…. You’re allmond I need…”. Naomi Abigail richtte Lovsum op. De cacaobonen komen van boeren in Peru en de Dominicaanse Republiek. Alles om kinderarbeid te voorkomen. Daarbij krijgen de boeren een goede prijs.

En zo hebben bijna alle cadeautjes wel een eigen verhaal. Dat is één ding wat WAAR bijzonder maakt. Daarnaast oogt de winkel gewoon erg hip en open. Het nodigt uit om van buiten naar binnen te lopen. Maar het échte verschil: de werkelijke oorzaak van het succes van WAAR en de aftakeling van de Wereldwinkels, lees je in dit artikel.

cadeautjes_ww-1-van-1-kleinformaat
Wat wij kochten
Op de foto hierboven  zie je zes duurzame cadeautjes die we voor onze redactieleden kochten: thee, een glas, een sleutelhanger uil, potje met zeepjes, een kaarsje met ‘Shine a light on Freedom’ en een notitieboekje met ‘Keep your face tot the sunshine and you will not see the shadows’.

Kan jij raden welk product waar vandaan komt? De helft van wat wij kochten, komt van WAAR en de andere helft komt van de Wereldwinkel. Klik hier voor een filmpje waar de antwoorden in staan.

Ben jij nog op zoek naar leuke en originele kerstcadeautjes? Deze zul je bij WAAR zeker vinden. Al moet ik zeggen dat het misschien niet de allergoedkoopste winkel is. Maar je krijgt er wel iets van kwaliteit voor terug.

waar-klein
WAAR versus Wereldwinkels
Ben jij benieuwd naar meer verschillen tussen WAAR en Wereldwinkels? In ‘WAAR versus Wereldwinkels: Cadeautjes met een bijzonder verhaal – Deel 1’ en ‘WAAR versus Wereldwinkels: Een ander imago – Deel II‘ vind je alle antwoorden en een duidelijke conclusie.

Liefs, Dee

 

Een gedachte over “Met ‘goede bedoelingen’ cadeautjes kopen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s