6 praktische fotografietips van Photoskop

Photoskop is een nieuw project die tijdelijk gratis online fotografielessen met oefeningen aanbiedt. De lessen helpen beginners een eind op weg. Maar ook als je al wat langer met fotografie bezig bent, kunnen de interactieve lessen op sommige vlakken een eye-opener zijn. Ik probeerde alle lessen uit en dat was zeker geen tijdsverspilling.

Ja, ik ben al wat langer met fotografie bezig dan een ‘beginner’. Toch blijf ik het soms lastig vinden om anderen uit te leggen hoe de techniek precies werkt. Daarom vind ik het altijd wel leuk en handig om dit soort lessen door te spitten om de (basis)kennis over fotografie weer op te krikken. In de hoop het ook steeds beter uit te kunnen leggen aan mijn lezers die dit interessant vinden.

Hieronder heb ik zes kernwoorden beschreven die in de oefeningen van de Photoskop-lessen naar voren komen. Je hoeft alleen maar op het onderwerp te klikken waar je meer over wilt leren. Onder elk begrip zit namelijk een link die verwijst naar de desbetreffende lessen over dat onderwerp. De lessen zijn in het Engels. Voor het gemak heb ik de Nederlandse vertaling er tussen haakjes bijgezet.

aperture-1689185_640l

1. Aperture (diafragma)
Het diafragma bepaalt de hoeveelheid licht in de foto. Het werkt eigenlijk net als een pupil in je oog: in het donker wordt hij groot en in het licht wordt hij kleiner om zo de juiste hoeveelheid ligt binnen te krijgen. Hiermee wordt ook de scherptediepte in de foto gekozen (zie kopje ‘Depth of field’). Hoe kleiner het diafragma (hogere f-waarde), hoe minder ligt er op de sensor valt. En andersom: hoe groter het diafragma (lagere f-waarde), hoe meer licht er op de sensor valt.

2. Exposure time/Shutterspeed (sluitertijd)
De sluitertijd bepaalt hoelang het licht op het object/onderwerp valt. Hoe kleiner het diafragma is, hoe minder licht er op de sensor valt, hoe meer de sluitertijd toeneemt. Het licht moet namelijk van verder komen om de lens te bereiken en het licht moet daarom langer op de sensor liggen om de foto voldoende te belichten.

Van links naar rechts: foto 1: hond zit stil: sec: 1/250, foto 2: hond beweegt: sec: 1/500

3. ISO-Sensitivity (ISO-waarde)
De ISO-waarde staat voor de lichtgevoeligheid. Een lage waarde (50 of 100) zorgt voor een lange tijd voordat een foto gemaakt kan worden, dus met een hogere waarde (800,1600) gebeurt dit sneller. 

4. Depth of field (scherptediepte)
Het diafragma (of aperture) bepaalt naast het licht ook de scherptediepte in de foto. Hoe kleiner het diafragma (hogere f-waarde), hoe meer de scherptediepte toeneemt. En andersom: hoe groter het diafragma (lagere f-waarde), hoe meer de scherptediepte afneemt.

Van links naar rechts: foto 1: veel scherptediepte, foto 2: weinig scherptediepte


5. Focal Length
 (Brandpuntsafstand)
Even simpel gezegd is het Brandpuntsafstand het punt van je lens die bepaalt hoeveel er op jouw foto komt. Maar het bepaalt ook hoe klein of groot jouw gekozen onderwerp in beeld komt. Hoe groter het getal van de afstand, hoe dichterbij het onderwerp komt. En andersom: hoe kleiner het getal van de afstand, hoe verder weg het onderwerp is. De keuze welk objectief/lens je voor jouw foto gebruikt, is hier sterk van belang. Dit heeft namelijk ook betrekking op scherptediepte en perspectivische vertekeningen.

Van links naar rechts: foto 1: afstand: 149 mm, foto 2: afstand: 84 mm

6. White balance (Witbalans)
Witbalans zorgt ervoor dat kleuren in een bepaalde hoeveelheid meer, minder of juist in balans voorkomen op de foto. Het idee van witbalans is om bepaalde kleurzwemen (denk aan bijvoorbeeld: geel licht ’s avonds in de woonkamer door een gloeilamp) tegen te gaan. Door witbalans in je camera in te stellen kun je deze kleurzwemen dus voorkomen.

Ik ben benieuwd of jij een van de oefeningen gaat doen? En of je er wat aan hebt na afloop? Wat vond je van de lessen? Of als je het zelf niet zo nodig wilde uittesten, heb je de tip aan iemand die dit fotografie wel erg leuk lijkt, doorgegeven?

Meer fotografietips? In dit artikel benoem ik een aantal tips voor beginners over onder andere: onderwerp, perspectief, focus en scherpstelpunten.

Liefs, Dee

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s