Zo haal je het beste uit Matcha (7 Tips)

Een week lang dronk ik een opvallend groene thee uit Japan: Matcha Thee. De uit poeder bestaande thee staat gelijk aan tien koppen groene thee. Dat moet genoeg zijn voor dezelfde hoeveelheid energie van een kopje koffie, maar dan beter. Ik stress minder, kan me langer concentreren en ik voel me tegelijkertijd heerlijk ontspannen. Ik geef je daarom 7 tips, zodat jij ook het beste uit Matcha kan halen.

Van Orignal Matcha ontvang ik een doosje met vijftien kleine zakjes met poeder, de Matcha Thee. In deze blog beschrijf ik mijn ervaring met deze bijzondere thee én geef ik tips zodat jij ook het beste uit Matcha kan halen.

Deeserveit_Matchathee_03

Warm of koud?
Met een beetje een verwend gevoel lees ik het foldertje dat erbij zit. De thee kan warm of koud gedronken worden. Een zakje met poeder is bedoeld voor twee koppen thee, maar uiteindelijk is het een kwestie van uitproberen welke hoeveelheid ik lekker vind én mij voldoende energie, concentratie en ontspanning geeft. Vroeg in de ochtend is het dus een beetje wikken en wegen voordat ik de poeder met warm water meng.

Tip 1: Koud of warm? Het kan allebei. Let op de temperatuur van het water. Als je de poeder met warm water wil mengen, mag de temperatuur maximaal 65 graden zijn. De helft van het glas kun je daarom het beste vullen met koud water uit de kraan, zodat je de andere helft uit de waterkoker erbij kunt gieten.

Tip 2: Roer goed zodat de poeder helemaal oplost. Vind je dit lastig? Dan kun je beter een waterfles gebruiken om alles te schudden/shaken.

Geen hoofdpijn en vol van smaak
Matcha ruikt naar een heerlijk verse groene thee en smaakt totaal niet droog of bitter. Ik proef een duidelijke groene thee, heerlijk sterk en intens van smaak. Ik ben zeer positief verrast. Ik mis wel een beetje de ‘kick’ of de energieboost die ik bij de eerste slok koffie altijd ervaar. De volgende ochtend probeer ik daarom een Matcha Latte. Ik giet hete melk vanuit een pannetje in een glas, voeg een beetje koud water en de poeder toe en roer. Ik mis de energieboost nog steeds een beetje. Maar de hoofdpijn die ik normaal gesproken krijg als ik in de ochtend geen koffie drink, heb ik tot mijn verbazing niet gekregen. En dat is wel heel fijn.

Tip 3: Matcha Thee of Matcha Latte? Ben je ’s ochtends thee gewend? Dan is warm water waarschijnlijk genoeg. Ben je meer gehecht aan koffie in de ochtend? Dan kan het helpen om het hete water te vervangen door hete melk, dat geeft een meer gewend effect.

Tip 4: Een theelepeltje honing of een stukje limoen kan de smaak eventueel meer naar jouw wens maken.

Minder inkakken en meer energie
De Matcha Latte bevalt mij beter dan het pure drankje. Het valt goed en ik voel dat ik werkelijk een rustgevend en licht energiek gevoel ontvang. Heerlijk. Vaak voel ik me in de middag een beetje inkakken… De energie van de koffie lijkt dan verloren. Nu ik elke dag vlak voor lunchtijd een kop Matcha Thee drink, heb ik hier minder last van, maar ik blijf nog wel een beetje moe. Na het drinken voelt mijn mond vaak wat droog aan, drink ik naast Matcha Thee op hetzelfde moment bijvoorbeeld nog een glas water.

Tip 5: Minder ‘inkakmomentjes’? Probeer gedurende een week telkens Matcha Thee in plaats van koffie (of iets ander) te drinken wanneer je een ‘inkakmomentje’ ervaart. Koffie geeft je voor gemiddeld 3 uur energie, daarbij kan het je bloeddruk zo verhogen dat je het er behoorlijk warm van krijgt waardoor je je na die uren nog vermoeider voelt dan eerst, dus drink je weer koffie… Matcha geeft je voor 3 tot 6 uur geleidelijk energie, wat juist een meer ontspannen gevoel van energie geeft.

Deeserveit_Matchathee_08

Minder stress en meer concentratie
Ik ga aan de slag met schrijven, bloggen, foto’s maken, af en toe een pauze, lezen en de tijd vliegt voorbij. Voor de eerste keer sinds tijden ben ik tijdens het avondeten nog steeds bezig met van alles! Ik zit heerlijk in mijn vel en voel me geweldig vrolijk. Matcha doet mijn humeur dus ook goed. Al moet ik wel toegeven dat een goede nachtrust nog steeds veel invloed heeft op mijn doen en laten gedurende een dag. Zo voelde ik me een paar dagen toch behoorlijk moe, ondanks de koffie en Matcha.

Tip 6: Een betere en langdurige concentratie? Matcha zorgt ervoor. Maar vergeet niet dat andere factoren, zoals een goede nachtrust, alsnog van belang zijn voor een goede gezondheid.

Tip 7: Minder stressen? Matcha zorgt automatisch voor een vrolijk humeur, doordat je lekkerder in je vel zit naarmate je een rustgevende energie ontvangt. En ontspanning zorgt voor minder stress en nare gevoelens of emoties die daarbij komen kijken. Vrouwen in de menopauze (en de mensen om hen heen) kunnen hier dus zeker baat bij hebben.

Een behoorlijke prijs
Veel lovende woorden, maar er is nog een nadeel. De prijs vind ik behoorlijk tegenvallen. Ik had het geluk dat ik een pakketje mocht ontvangen en reviewen voor mijn blog. En daar ben ik enorm blij om! Maar anders kost het ongeveer 10 euro voor 15 zakjes (30 koppen). Ik kan wel zeggen dat Matcha veel gunstige voordelen biedt.

Zeker voor mensen die veel ‘inkakmomentjes’ ervaren, minder willen stressen, beter in hun ‘hum’ willen zitten, meer willen ontspannen of een betere concentratie willen ontvangen, is Matcha Thee echt aan te raden. Toch kies ik ’s ochtends voortaan alsnog voor een bakkie pleur, al is het om de vertrouwde smaak. Rond 11.00 of later zoek ik de Matcha weer op en zo profiteer ik alsnog van de geweldige effecten.

Deeserveit_Matchathee_06

Liefs,
deeserveit-dee-logowit

Advertentie

3 gedachtes over “Zo haal je het beste uit Matcha (7 Tips)

  1. Goede herinnering dat ik weer meer Matcha moet gaan drinken, ik vind het heerlijk, zeker nu met dit weer. Heb nog veel poeder staan maar ik heb niet vaak melk in huis, schrijf ik gelijk op mijn boodschappenlijstje!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s