Laat angst los en ontvang Gods volmaakte liefde!

Soms kan ik mezelf zo gek maken. Dan denk ik: ‘Maar hoe moet ik dit? En hoe moet ik dat?’ Nou, eigenlijk gebeurt dat best wel vaak. Elke keer als ik mezelf daar weer op betrap, zeg ik tegen die angsten: ‘Nee! Hij heeft mijn geluk voor ogen. Ik mag het loslaten! Ik mag genieten van het leven!’ God is een God van liefde, Hij kent alleen onvoorwaardelijke liefde: volmaakte liefde. Angst hoort daar absoluut niet bij. 

Iedereen kan het keer op keer tegen me zeggen: ‘Wees niet bang, God zorgt voor je en wilt dat je gelukkig bent.’ Maar uiteindelijk moet ik het zelf blijven “geloven” en moet ik er zelf steeds weer voor kiezen om “angst” los te laten. Daarom herinner ik mezelf elke dag opnieuw aan wie ik ben: een dochter van God, en besef ik het volgende: ‘Als ik geloof dat het Gods wil is dat ik gelukkig ben, dán zal ik Zijn liefde ontvangen en in Zijn liefde mogen leven.’

‘Geluk voor ogen’
In Jeremia 29 vers 11 sprak de HEER: ‘Mijn plan met jullie staat vast. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven.’ Ik geloof dat God nooit Zijn belofte zal verbreken. Toch raak ik ook weleens teleurgesteld in het leven, door mensen en bepaalde situaties. God werkt door mensen heen, maar ik weet ook dat de duivel mensen met het kwaad probeert te verleiden waardoor ze anderen bewust of onbewust kwetsen of bang maken.

Ook ik ervaar weleens angst. De laatste tijd maak ik me vaak zorgen over mijn toekomst. Ik vraag me namelijk af óf ik na mijn studie wel een baan zal vinden en wat voor een baan dan? En ik vraag me ook af óf ik later ooit zal mogen trouwen en een gezin mag vormen én met wie dan? Op het moment dat die zorgen in mijn hoofd komen dan weet ik dat ik me niet gek moet laten maken over mogelijke problemen, tekortkomingen of eenzaamheid.

Want in 1 Johannes 4:18 staat: ‘De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit, want angst veronderstelt straf. In iemand die angst kent, is de liefde geen werkelijkheid geworden.’

Hoop ontvangen
Ik geloof dat Hij mijn geluk voor ogen heeft en daarom kan ik die zorgen en angsten laten gaan. Ik leer te leven in het ‘hier en nu’. Elke dag besef ik weer dat ik een geliefde dochter van God ben en dat ik mezelf mag accepteren als de persoon die God heeft geschapen. Ik leer dat ik mag loslaten én dat ik mag genieten! Zo kan ik Zijn vrede en rust ervaren en ontvang ik hoop. Ook al weet ik niet precies waarop ik hoop…

In Romeinen 8:24-25 staat daarover: ‘Als we echter al zien waarop we hopen, zou het geen hoop meer zijn. Wie hoopt er nog op wat hij al kan zien? Maar als wij hopen op wat nog niet zichtbaar is, blijven we in afwachting daarvan volharden.’ Mijn relatie met God zie ik als een cirkel. Daarbinnen in die cirkel ben ik veilig, daar is onvoorwaardelijke liefde. Zodra er gedachten van buitenaf binnenkomen of als ik over grenzen heenga die God voor mij heeft gesteld, laat ik angsten en demonen binnen.

‘Return to your first love’
Dat moet ik niet willen. Op zulke momenten zeg ik: ‘Nee’ tegen al het negatieve dat in mijn cirkel probeert te komen. Ik vertrouw op God, want ‘God is geen mens, dat hij Zijn woord zou breken of terug zou komen op zijn besluit,’ (Numeri 23:19). Elke keer als ik weer nare gedachten krijg, keer ik terug naar dat eerste moment dat ik die volmaakte liefde van God mocht ervaren. ‘Return to your first love,’ zoals David de Vos ook vertelt in zijn preek over ‘Geestelijk in vorm blijven.’ En wat voel ik me dan weer vrolijk!

Ik blijf positief. Dat blijf ik bij alles en als ik het toch moeilijk krijg, denk ik dus terug aan de reden waarom ik ermee was begonnen. Ik merk dat ik soms veel geduld nodig heb om dingen los te laten. Maar God heeft geen haast, Hij neemt juist de tijd om mij te vormen tot een beter persoon, elke dag opnieuw en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Ook vertel ik Hem waar ik nog meer dankbaar voor ben. Ik onthoud mijn zegeningen en denk daar telkens aan terug op de momenten dat de angsten tóch een weg hebben gevonden in mijn hoofd.

Tip: Het boek “Strijd in je denken” van Joyce Meyer heeft mij erg geholpen om te leven in liefde, vrede en rust. Dit boek vind ik een echte aanrader voor iedereen. Iedereen heeft namelijk weleens last van zorgen, twijfel en verwarring, Joyce leert je hoe je hiermee kunt omgaan en gedachtepatronen kan veranderen en echt in de Geest kan leven. 

Zo kan ik gaan genieten en krijg ik telkens weer hoop in mijn leven. Ik weet dat God een plan met mij heeft en dat wil ik nou eenmaal niet laten verbreken door het kwade! Heb jij, mijn lezer, (soms) ook last van angst? Zeg tegen jezelf dat je die angst niet laat winnen, kies voor Zijn onvoorwaardelijke liefde en je mag het ontvangen. Geloof dat je goed genoeg bent als de persoon die God heeft geschapen. Ervaar rust en keer op lastige momenten telkens weer terug naar “your first love”.

Liefs,
deeserveit-dee-logowit

P.s. Meer weten over ‘Geestelijk in vorm blijven’? Klik op deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s