Met deze 11 tips slaap je beter en voel je je uitgerust

In deze tijd gaan er veel mensen vermoeid door het leven. Verschillende oorzaken zorgen voor deze vermoeidheid. Zo kan jij wellicht niet van jouw mobiel afblijven voor het slapen gaan. Ik geef je daarom een aantal tips, zodat je een betere nachtrust zult ervaren. Als je goed slaapt, voel je je in de ochtend namelijk heerlijk uitgerust. En een uitgerust leven draagt weer bij aan een gelukkiger leven..! Wat wil je nog meer?

Iedereen weet dat op je mobiel kijken geen goed idee is voor het slapengaan. Toch ga ik het je nog eens zeggen, want blijkbaar vind jij (en ik ook hoor!) het moeilijk om daar echt gehoor aan te geven. In deze blogpost geef ik je dan ook tips om in die tijd vlak voordat je gaat slapen iets anders te gaan doen. Zodat het dit keer wél gaat lukken! Daarnaast bestaan er gelukkig nog meer oplossingen voor een betere nachtrust, ook die vertel ik je.

1. Uur voor het slapen meldingen “gecheckt” en mobiel wegleggen
Tablets, televisie, mobieltjes, het is allemaal geen goed idee. Leg ze een uur voordat je gaat slapen dus écht weg. Spreek met jezelf af dat je dus vóór dat laatste uur voor het laatst alle apps mag “checken”. Zet meldingen uit. Geloof me, het werkt. Het zorgt ervoor dat je na dat uur alle nieuwtjes met rust kan laten en daar dus ook niet aan ligt te denken op het moment dat je daadwerkelijk in slaap wil vallen.

2. Neem een uur voor jezelf en maak een avondritueel
Een uur voordat je gaat slapen, neem je een moment voor jezelf. Doe elke avond voordat je naar bed gaat dezelfde dingen en neem er de tijd voor. Zo haal ik bijvoorbeeld rustig mijn make-up eraf, zet ik een muziekje op, stap ik onder de douche, ga ik in bed liggen en lees ik nog een halfuurtje uit een boek. Op den duur raakt je lichaam en geest aan dit ritueel gewend en weet het dat je daarna gaat slapen en val je dus sneller in slaap.

3. Eet en drink niet te veel voor het slapen
Voedsel zorgt voor energie. Als je wil slapen, heb je dat even niet nodig. Eet en drink dus niet te veel voordat je naar bed gaat. Laat zeker in de avond (of al vroeger in de middag) die koffie en thee (alles met cafeïne of theïne) staan.

4. Houd je aan je slaapritme
Dan is het tijd om te beseffen dat het goed is om elke avond op dezelfde tijd naar bed te gaan én elke ochtend op hetzelfde tijdstip weer uit je bed te komen. Ook al ben je moe en kan je die ene dag wel wat langer blijven liggen, doe het niet. In het weekend is het echter aantrekkelijk om langer op te blijven en later uit je bed te komen… Dit is niet erg, dan ga je maandag weer verder. Op een gegeven moment went je lichaam hier ook aan.

5. Denk niet aan hoelang je nog kan slapen…
Het is gevaarlijk om in bed te liggen en steeds te denken: ‘Hoelaat is het?’ of ‘Hoeveel uren kan ik nog slapen?’ Gemiddeld hebben mensen 8 tot 10 uur slaap nodig per nacht, maar dit verschilt heel erg per persoon. Probeer je er dus niet druk om te maken. Zelfs al val je na een paar uur pas in slaap of helemaal niet, doordat je lichaam ligt, rust het al uit. Natuurlijk is slapen beter, maar je rust dus ook echt al uit als je je ogen dicht houdt en blijft liggen.

6. Ga overdag naar buiten
Daglicht is heel belangrijk voor je lichaam en je biologische klok. Ook al werk je overdag in een afgesloten kantoor, probeer tijdens je pauzes dan even een frisse neus te halen. Vitamine D zorgt er bovendien voor dat je je meer uitgerust voelt.

7. Vergeet niet te bewegen
Hoe moe jouw geest ook is, als jouw lichaam nog vol met energie zit, wordt het moeilijk om in slaap te komen. (Geloof me, ik weet er alles van…) Loop op het werk in je pauze een rondje of pak de fiets in plaats van de auto (als het kan) of doe in de ochtend wat oefeningen voordat je vertrekt.

8. Een lichte slaper? Probeer oordoppen
Die wegwerp oordoppen zijn rotdingen, maar gelukkig bestaan er ook varianten die in je oor blijven zitten en geen sissende geluiden maken. Word jij vaak wakker van geluiden? Probeer die oordoppen dan eens. Het dempt geluid en dat kan een behoorlijk verschil maken en rust geven. Het is ook weer niet zo dat je niets meer hoort, dus wees niet bang dat je door je wekker heen zal slapen!

9. Moeilijk om in slaap te komen? Probeer melatonine of warme melk
Melatonine is geen slaappil, laat dat duidelijk zijn. Het bevat alleen natuurlijke ingrediënten. Het is een stofje die wij als mensen zelf aanmaken in ons lichaam. Melatonine maakt ons moe en zorgt ervoor dat we in slaap vallen. Sommige mensen (ik ook) maken in de avond te weinig van deze stof aan (schermen vertragen dit proces), dan zijn die kleine pilletjes de oplossing. Het zit ook in warme melk, dus een glaasje warme melk voor het slapen gaan, kan ook wonderen doen.

10. Reken af met persoonlijke problemen en nachtmerries
Ja, volwassenen kunnen ook een slechte nachtrust krijgen doordat ze ’s nachts alleen maar akelig dromen en dus nachtmerries hebben. Onthoud dat een nachtmerrie alleen maar angst aanwakkert en dus niets met de werkelijkheid te maken heeft. Kom je er zelf niet vanaf, overweeg dan toch eens om naar de huisarts te gaan. Hij kan overwegen of een psycholoog je kan helpen om met problemen om te gaan waardoor je dit kunt verwerken en je vervolgens beter zult slapen.

11: Maak je geen zorgen over de dag van morgen!
Hoe cliché ook, als je beseft dat je ’s nachts helemaal niets aan je zorgen kan doen… laat je die nare gedachten misschien sneller los. Het heeft namelijk echt geen zin. Waarom zou je je tijd aan ongerustheid verdoen als je ook heerlijk kan gaan slapen? Dan hoef je even nergens aan te denken..!

Ik hoop dat de tips zullen werken! Laat je het me weten?

Liefs,
deeserveit-dee-logowit

Een gedachte over “Met deze 11 tips slaap je beter en voel je je uitgerust

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s