“I have decided” dus ik liet me dopen

“I have decided” staat er in witte letters op het zwarte T-shirt dat ik draag. Op blote voeten stap ik door de golven in de zee naar de twee mannen die al klaar staan. Blijdschap overvalt me. Ik kruis mijn armen voor mijn borst en knijp met twee vingers mijn neus dicht. “Deborah, op grond van jouw getuigenis dopen we je in de naam van de Vader, in de naam van de Zoon en in de naam van de Heilige Geest,” hoor ik. Eerder die dag gaf ik in de kerkdienst al mijn getuigenis. Ik geloof in God en kies ervoor naar Zijn wil te leven. De doop is een belangrijk moment in mijn leven als christen. Maar wat houdt een volwassen doop precies in?

Nee, ik ben als kind niet gedoopt. Dat is dan ook een groot verschil tussen de kerk waar ik heenga en hoe het christelijke geloof met de kinderdoop bekend staat in Nederland. Als kind ben ik door mijn ouders opgedragen. In de handen van de voorganger werd ik vastgehouden op het podium. Er werd voor mij en mijn ouders gebeden en een zegen uitgesproken voor mijn leven. Mijn ouders beloofden mij christelijk-evangelisch op te voeden en de gemeente beloofde ze daarin te steunen. De doop komt bij ons later als je volwassen bent. Bij een doop gaat het erom dat je als christen bewust de keuze maakt om God te volgen. Als baby kan je dat nog niet. De volwassen doop is dan ook geen besprenkeling met water over je hoofd, maar een onderdompeling met heel je lichaam onder water, dé manier waarop Jezus in de Bijbel zelf ook werd gedoopt.

God’s wil, Zijn liefde
Ik geloof in wat er in de Bijbel staat: “Wie gelooft en zich laat dopen zal behouden worden.” Alleen geloven dat God bestaat is dus niet genoeg. Het gaat om meer dan dat. Maar het is wel de eerste stap, geloven. Ik geloof al zolang ik me kan herinneren dat God bestaat. Ik geloof dat Hij altijd het goede voor iedereen wil. Ik geloof ook dat Jezus de Zoon van God is en dat Hij voor ons, zondige mensen, stierf aan het kruis én drie dagen later is opgestaan. Volgens de Bijbel moeten we naast in God geloven, ook naar God’s wil leven. Dan heb ik het niet meteen over allerlei regels en wetten, maar vooral over Zijn liefde.

Het is belangrijk om in God’s liefde te leven, dat wil zeggen dat je die liefde, de positieve energie die je van God ontvangt, uitstraalt naar anderen. Ik heb altijd het verlangen gehad om me te laten dopen door een kerk waarbij ik me thuis voel. Als tiener wilde ik me eigenlijk al laten dopen, maar ik besloot toen de kerk te verlaten omdat ik daar het gevoel had dat ik niet helemaal mezelf mocht zijn. Begin dit jaar ben ik weer op zoek gegaan naar een kerk. Al snel kwam ik bij een terecht waar de mensen me zo warm en open ontvingen, dat ik daar vaker heenging. Nu kom ik er nog steeds en zie ik deze kerk zelfs een beetje als familie. Ik merk nu waarom het geloof delen met elkaar belangrijk is. Het helpt om in elke situatie positief te blijven en je voelt je soms wat minder een buitenbeentje in de seculiere wereld.

De doop, een wedergeboorte
Deeserveit_dopen_01metlogoDeeserveit_dopen_02metlogo

Foto’s gemaakt door Henk Dekker

Goed, daar sta ik dan in de ochtend op het podium in de kerk. Ik vertel waarom ik me wil laten dopen. Ik getuig over wat God al in mijn leven heeft gedaan, ik geef mijn getuigenis. In de middag komen alle dopelingen, familieleden, vrienden en kerkleden samen op het strand van Hoek van Holland. Ik heb me al omgekleed en wandel een klein stukje door de zee. Als het zover is, kruis ik mijn armen voor mijn borst, knijp ik met twee vingers mijn neus dicht (ik wil geen zout water in mijn neus) en pakken de twee mannen me bij mijn armen en schouders beet. Op grond van mijn getuigenis dompelen ze mij achterover onder: ik leg mijn oude leven af, mijn verleden is voorbij. Vooruit kom ik weer boven water: mijn nieuwe leven met God is begonnen. Een wedergeboorte, noemen ze het ook wel.

Mijn getuigenis:

Deeserveit_donkerlicht

“Ik was 21 jaar en ik kreeg kanker. Ik wist niet goed hoe ik daarmee moest omgaan. Al snel kreeg ik op een avond het gevoel dat ik naar de zonsondergang moest gaan. Ik ging naar het strandje bij Nesselande en de ene kant van de lucht was bedekt met allemaal donkere wolken, echt een duisternis. De andere kant was licht. En de zon die in het midden was, scheen een lichtstraal door die duisternis heen. Die duisternis, die wolken zag ik als de kanker die in mij zat. Diezelfde week kreeg ik een tekst die zei: “Volg Het Licht en ik haal je uit de duisternis.” Ik ben dat licht gaan volgen. Ik ben God’s wil gaan volgen en niet de mijne. En hij genas me. Een jaar later stond ik op dezelfde plek naar de zonsondergang te kijken en er was geen wolk te bekennen. Dat zag ik als een bevestiging van God dat de kanker écht weg is! Nu wil ik God blijven volgen. Met Hem is alles zoveel beter en daarom wil ik me laten dopen.”

Voor de niet-christenen:
“Ik zag kanker als het kwaad, mijn vijand. In de Bijbel wordt gezegd dat je je vijand moet liefhebben. Hierdoor kon ik mijn frustraties en zorgen over de ziekte en chemokuren beter loslaten. Ik vocht niet, hoe gek het ook klinkt. Ik bewaarde alle energie voor mijn lichaam die het werk moest doen, want zelf kon ik niet veel meer dan op de bank liggen en geloven dat de chemokuur haar werk zou doen. Dat heeft gewerkt, want sinds oktober 2017 ben ik genezen. Het geloof maakt mijn leven makkelijker, beter. Daarom maak ik de keuze om te blijven geloven.”

Ik werd gedoopt in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. De drie eenheid. De Vader is God, Hij is als een vader die voor mij, zijn dochter zorgt. De Zoon is de zoon van God, Jezus. Jezus maakt de Bijbel begrijpelijk. Bovenal stierf Hij voor mij en ieder ander aan het kruis om ons te redden van zonden en eeuwig leven te geven. Door Zijn bloed zijn we allemaal met elkaar verbonden, kinderen van de Vader. De Heilige Geest is de Geest van God, ik vertaal het even als “positieve energie”, een gevoel van blijdschap. De Heilige Geest ontving ik op het moment dat ik weer boven water kwam waarna een aantal mensen voor me hebben gebeden. Meestal moet iemand zich dus laten dopen voordat je de Heilige Geest kan ervaren. Ook wordt gezegd dat je bepaalde zegeningen in je leven pas ontvangt na de doop. Dat past ook wel bij het geloof: “Eerst geloven dan zien.”

Deeserveit_Dopen29juli2018_05

Ik voel de rust en zegen al. Ik ben ontzettend blij dat ik me heb mogen laten dopen bij een kerk waar ik me thuis voel. Een kerk waar ik door de mensen niet veroordeeld word, maar een kerk waar ik me door de mensen én God geliefd voel.

Liefs, Dee
deeserveit-dee-logowit

P.s. Voor iedereen die het zich afvraagt, ik heb geen tweede of derde naam. Dat vind ik eerlijk gezegd wel jammer. Ik vind het altijd mooi om te horen hoe namen overgaan op een volgende generatie en je dus (zeker als vrouw) voor altijd namen van je eerste familie bewaart. Helaas, heb ik geen namen erbij gekregen door me als volwassenen te laten dopen.
P.s.s. Als je n.a.v. dit stukje en vraag hebt over de volwassen doop, voel je vrij die te stellen. 

10 gedachtes over ““I have decided” dus ik liet me dopen

   • Wow ik ben helemaal stil van jouw verhaal! Heel mooi. Ik zou mij graag willen laten dopen. Ik loop alleen steeds vast..
    Ik ga niet naar een gemeente of kerk namelijk. Vandaag dacht ik ik ga info opzoeken via Google en kwam ik jouw verhaal tegen. Heel “toevallig” ik ga regelmatig naar het nesselande strandje met mijn pratner en kids 🥰
    Zou jij mij een beetje op weg kunnen helpen met info?
    Groetjes Dewi

    Geliked door 1 persoon

   • Hoi Dewi, dankjewel voor jouw reactie. Wat bijzonder dat je je wilt laten dopen! En wat bijzonder dat je op mijn blog terecht bent gekomen. Zou je mij misschien een mailtje willen sturen naar deborahdemeijer@gmail.com dan wil ik je zeker op weg helpen!😊 Appen mag ook: 06 11960432
    Groetjes,
    Deborah

    Like

 1. Wat een waanzinnig verhaal. Echt bijzonder.
  Ik laat mij in oktober dopen. Dit was best wel even een ding, omdat ik als kind ben gedoopt, belijdenis heb gedaan en mijn ouders zich enigszins gepasseerd voelden.

  Ik heb je blog via een zoekterm in google gevonden, omdat ik op zoek ben naar de ‘I have decided’ T-shirts voor mijn doop. Dat ik dan op die manier op jouw site terecht kom, is dan echt tof.
  Zou je mij misschien kunnen vertellen, waar jouw kerk de shirts vandaan haalt? Vanuit de VS laten verschepen wordt krap en een duur geintje.

  Ik hoop van je te horen en kijk snuffel ondertussen verder op je blog.
  Groetjes,
  Nane

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s