Wat zal 2019 me brengen? De eerste grote stappen richting mijn dromen?

In kleermakerszit bevind ik me op mijn bed met een notitieboekje in mijn hand. Mijn boek moet af. Ik wil een nieuwe camera. Ik wil meer me-time en tijd voor vriendinnen. Ik wil me voorbereiden op het ondernemerschap. Wellicht gevaarlijk om uit te spreken, maar misschien geeft het delen van mijn doelen voor 2019 me net die ene schop onder mijn kont die ik nodig heb. Maar pin me er niet op vast. Ik weet als geen ander hoe plannen kunnen veranderen, in negatieve of positieve zin. Dus, wat zal 2019 me brengen? De eerste grote stappen richting mijn dromen?

Nee, ik weet niet zeker of ik het voor elkaar krijg om in 2019 een nieuwe en betere spiegelreflexcamera te kopen. Toch benoem ik het omdat ik dit idee al jaren in mijn hoofd heb, maar het door de hoge kosten alsmaar vooruit schuif. Zo krijg ik die investering nooit in handen. Een investering ja, ik wil me als freelance storyteller/journalist profileren op de arbeidsmarkt, maar tegelijkertijd ook als fotograaf. Dat levert me waarschijnlijk meer kansen en werk op. Met de camera die ik nu heb kan ik gewoonweg niet de kwaliteit leveren die mensen van een professionele fotograaf verwachten.

Me profileren als freelance storyteller/journalist
Goed, dat is een doel, een einddoel. Als ik een bepaald bedrag bij elkaar kan sparen, ben ik al blij. Een andere droom van mij waarvoor ik een grote stap wil zetten in 2019 is: me profileren als freelancer. Ik wil me als storyteller/journalist inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ondernemer, ja, dat wil ik worden. Alhoewel “willen”, ik denk dat het voor mij de beste optie is op de arbeidsmarkt, gezien de vaste banen binnen deze branche niet voor het oprapen liggen én omdat ik het tof zou vinden om over verschillende maatschappelijke onderwerpen te schrijven voor verschillende doelgroepen.

Zo goed mogelijk voorbereiden als ondernemer
Maar hoe ga ik me profileren? Dat moet ik deels nog uitzoeken. Ik wil me zo goed als mogelijk voorbereiden al voordat ik me inschrijf bij de KvK. ‘Een goede voorbereiding is vaak het halve werk,’ wordt vaak gezegd. Daar geloof ik in. Als je weet wat je allemaal op orde moet hebben en dat ook daadwerkelijk voorbereid, scheelt dat een hoop geklungel als de situatie werkelijkheid wordt. Wat moet ik dan nog allemaal doen, uitzoeken of regelen? Onder andere: een portfoliowebsite bouwen en de content daarvoor schrijven én een groot deel van mijn ondernemingsplan moet ik nog compleet maken (inclusief algemene voorwaarden en een privacyverklaring).

Verder stage lopen en het afstudeerjaar in
Om niet al te ver op mijn toekomst als freelancer vooruit te lopen, focus ik me dit jaar ook grotendeels op mijn stage bij Virtùmedia en een minor die ik ga volgen op het hbo. Uit mijn stage probeer ik nog zoveel mogelijk te halen als dat eruit te halen valt qua leren en ervaring opdoen op het gebied van redactiewerk. Tot en met eind april zal ik daarmee bezig zijn. Dan heb ik een paar maanden geen school. In september begin ik aan mijn afstudeerjaar en zal ik beginnen aan een minor, een keuzevak, misschien zelfs wel op een andere hogeschool dan in Ede. In Rotterdam zou leuk zijn. Binnenkort zal ik het aanbod van minoren door heel het land bekijken en een keuze maken.

Mijn eerste zelfgeschreven boek wil ik in 2019 af hebben
Na mijn stage heb ik een aantal maanden waarin ik geen school heb en waarin ik nog niets anders specifiek gepland heb. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om veel tijd aan mijn boek te besteden. Ik schrijf een boek over de periode dat ik zelf kanker had en nog een periode erna. In het blogartikel ‘Kanker overkomt mij niet,’ dacht ik altijd vertel ik je er meer over. Ik ben al een heel eind met mijn boek, maar om die laatste slag te maken, is het fijn om dagen achter elkaar door te werken. Ik hoop rond de zomer het boek af te hebben. Ik wil dit jaar nog mijn boek kunnen opsturen naar een uitgeverij, dat is mijn doel. Het daadwerkelijk laten uitgeven, daar durf ik geen uitspraak over te doen. In elk geval wil ik weten wat een of meerdere uitgeverijen ervan vinden. Mocht dat niet iets positiefs zijn, dan zal ik het boek uitbrengen in eigen beheer, ik weet nu onderhand wel dat er alleen al in mijn eigen omgeving vraag naar is.

Ik hoop op meer me-time en meer tijd met familie, vrienden en vriendinnen
Daarnaast hoop ik dit jaar meer me-time te kunnen inplannen en daarvan ook echt te genieten. Ik houd ervan om even tot mezelf te komen, om dingen op te schrijven, om te fotograferen of om een boek te lezen. Daarnaast hoop ik gedurende deze momentjes meer te weten te komen over mijn eigen wensen voor mijn toekomst. Mijn grote dromen kan ik je wel vertellen, maar ik hoop ook te kunnen ontdekken waar ik nog meer van kan genieten, de kleine dingen. En wat vind ik nou écht leuk om te doen met anderen? Ergens lunchen met vriendinnen vind ik heerlijk, maar wat nog meer of wat vind ik juist niet leuk? Mag ik daar keuzes in maken? Of kan ik ook dingen opofferen voor anderen? Hoe vind ik die juiste balans?

Wat ik hoop en verwacht van 2019 is een hele mond vol. Dat weet ik. Maar als ik naar 2018 kijk en zie wat ik in dat jaar heb ontdekt en bereikt, is dat bizar veel moois. Ik ben iemand die de lat voor mezelf vaak hoog leg. Dat doe ik omdat ik dat simpelweg nodig heb om tenminste één doel te bereiken. Ik moet weten waarvoor ik iets doe, anders doe ik het niet. Met dat in mijn achterhoofd bereik ik vaak meer, ook al zijn het kleine stappen. Ik moet ergens beginnen, en als ik ergens aan begin wil ik het goed doen, dan maakt het niet uit als iets wat langer duurt, áls ik maar volhoud. En dat doe ik, dat is iets wat ik aan mezelf in 2019 kan beloven. ‘Alles is mogelijk,’ is daarnaast de leuze waarin de mensen om mij heen én ik geloven. De eerste grote stappen richting mijn dromen. 2019, ik heb er zin in.

Liefs,

P.s. Foto door Henk Dekker

Advertentie

Een gedachte over “Wat zal 2019 me brengen? De eerste grote stappen richting mijn dromen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s