CBD-olie: Een commerciële hype of een wetenschappelijke doorbraak?

Sinds ik een paar jaar geleden chemokuren onderging voel ik me chronisch vermoeid en heb ik sneller een vol hoofd van alle prikkels op een dag waardoor ik slechter slaap. “Illegale” wietolie lijkt al jarenlang een wondermiddel voor velen die kampen met breinklachten zoals stress, slaapproblemen en vermoeidheid. Afgelopen tijd is er een nieuw “legaal” product op de markt gekomen dat door velen wordt geclaimd als een wondermiddel: CBD-olie. Kan dit mij helpen? En is deze olie écht een wetenschappelijke doorbraak op het gebied van (brein)geneeskunde of is het een commerciële hype die overwaait?

Je kent misschien de term “wietolie”. Dit is echter niet hetzelfde als CBD-olie. Wietolie wordt gemaakt van wietplanten die veel tetrahydrocannabinol (THC) bevatten en weinig cannabidiol (CBD). THC staat ook wel bekend om haar psychoactieve werking waar je stoned van kunt worden. CBD echter komt van de hennepplant die veel CBD en nauwelijks tot geen THC bevat. In CBD-olie zitten daardoor geen psychoactieve maar kalmerende stoffen voor je brein waar je niet stoned van kunt worden. Wel komen beide planten, zowel de wietplant als de hennepplant, voort uit dezelfde familie: de (medicinale) cannabisplant. THC of terwijl wietolie is niet legaal verkrijgbaar, alleen op doktersrecept. CBD-olie kun je legaal kopen in Nederland (Van Dalen, 2019).

CBD-olie beïnvloedt de gezondheid
Veel mensen delen hun positieve persoonlijke ervaring met CBD-olie op sociale media, forums, als reviews op verkoopwebsites of blogs en zelfs in de media. Je ziet op internet nog geen mensen voorbijkomen die negatieve ervaringen (bijwerkingen) delen, wel mensen die geen effect merken van de olie. De olie claimt een kalmerend effect te hebben op mijn geest en lichaam, waardoor ik bijvoorbeeld minder stress en beter slaap. Daarbij komen ook andere claims naar voren: dat het epilepsieaanvallen vermindert, depressie kan reduceren, reumatische pijn kan verhelpen, angststoornissen positief kan beïnvloeden en zelfs dat mensen met kanker die chemokuren ondergaan er baat bij kunnen hebben (RADAR, 2019) (Mussman & Ruetenik, 2019) (Posner & Klein, 2018).

Bijwerkingen?
Geen psychoactieve stoffen betekent simpelweg geen psychotische klachten. Andere mogelijke bijwerkingen heeft de olie niet volgens onderzoeker Joost Heeroma (RADAR, 2019). Het lijkt dus alsof ik het middel met een gerust hart kan gebruiken én dat mijn nachtrust ervan zal bevorderen. Als alles zo positief klinkt lijkt het een middel dat door God is gegeven en het proberen waard, maar is CBD-olie écht zo “perfect”? Daar zijn wetenschappers het niet mee eens. Er is te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van zowel wietolie als CBD-olie op de menselijke gezondheid. Het is dus niet met zekerheid te zeggen dat de olie mijn slaap en gezondheid bevordert en of het wel of geen bijwerkingen levert. Ook weten onderzoekers nog niet wat de effecten van CBD op de lange termijn zijn voor het menselijk lichaam (Mussman & Ruetenik, 2019). Het zou dus zomaar kunnen zijn dat CBD-olie wél riskante bijwerkingen met zich meebrengt.

Waarom is het mogelijk een wondermiddel?
Toch claimen zoveel mensen dat het een wondermiddel is. Op een wetenschappelijk onverklaarbare manier vermindert CBD-olie écht bepaalde klachten van mensen (Mussman & Ruetenik, 2019). Hoe kan dit? Waarom komt dit niet uit onderzoek naar voren? Of zit het tussen de oren? Hier zijn tot nu toe alleen spirituele antwoorden op te verzinnen, en de mogelijkheid van een gezondheidstrend met commerciële belangen van producenten. Maar laat ik ook erbij stil staan dat er veel mensen zijn met klachten die géén effect merken bij gebruik van CBD-olie. Hoe kan dat?

Een mogelijke verklaring is de hoeveelheid CBD-olie die iemand consumeert. Volgens Cannabis journalist Mona Zhang heb je voor een effectieve dosis tussen de 300 en 600 milligram CBD nodig. En die hoeveelheden zijn niet te vinden op de CBD-markt, dat wisselt tussen de 10 en 20 milligram (Mussman & Ruetenik, 2019). In theorie kan nu verkrijgbare CBD-olie dus niet de benoemde klachten verhelpen, wel kan het placebo-effect een rol spelen. Er bestaan daarbij geen standaarden, en het is onmogelijk om systematisch onderzoek te doen als er in elk potje een andere hoeveelheid CBD zit (Mussman & Ruetenik, 2019).

Ik weet niet wat ik consumeer!
Dr. Mahmoud Elsholy is lab director van het Marihuanaproject aan de Universiteit van Missisipie. Dit is het enige instituut dat door de federale overheid cannabis mag kweken voor onderzoek. Uit hun onderzoeken blijkt dat er vaak een andere samenstelling in een potje CBD-olie zit dan door de producent wordt vermeld (Mussman & Ruetenik, 2019). Wordt dit niet gecontroleerd dan? Nee, er bestaat geen keurmerk voor CBD-olie, waardoor je bij wijze van net zo goed een potje koopt waar helemaal geen CBD in zit, maar alleen olijfolie (RADAR, 2019). CBD-olie wordt vaak als extract toegevoegd aan een olie zoals olijfolie. Ook zou er THC in kunnen zitten in plaats van CBD (Mussman & Ruetenik, 2019). Dat maakt het consumeren van CBD-olie gevaarlijk, lijkt me.

Hoe kan CBD-olie bijvoorbeeld mijn vermoeidheidsklachten na chemokuren reduceren? Waarschijnlijk alleen als ik meer consumeer dan in een “legaal” potje mag zitten, maar omdat er geen keurmerk bestaat worden de potjes niet gecontroleerd en kan ik dus iets totaal anders (meer of minder CBD, of wellicht veel THC in plaats van CBD) binnenkrijgen dan ik denk (RADAR, 2019)(Mussman & Ruetenik, 2019). En waarom komen er dan geen standaarden? Het produceren van CBD-olie is wellicht legaal maar het kweken van wiet niet en omdat er in hennepplanten vaak nog een beetje THC zit, wat ook in wiet zit, blijven de lijnen tussen legaal en illegaal erg vaag.

Daarbij klopt de claim niet van dat er in CBD-olie geen THC zit, als ik nauwkeurig luister naar de experts zit er “nauwelijks” THC in waaruit ik kan concluderen dat er wel iets van THC in kan zitten. Ook wordt er voor de CBD-markt volgens Zhang synthetische cannobenoïdes gemaakt, sommige hiervan bevatten andere, nieuwe psychoactieve substanties. Ik weet dus niet wat ik consumeer als je CBD-olie koop (Mussman & Ruetenik, 2019).Desondanks tonen verschillende onderzoeken aan dat de verkoop van producten op de CBD-markt de komende jaren zal stijgen. Ieder jaar kopen consumenten al voor ruim één miljard euro aan CBD-producten, de komende jaren zal dit volgens deze onderzoeken, mogelijk vanwege de legalisering, oplopen tot twintig miljard euro (Mussman & Ruetenik, 2019).

De verkoop van CBD-olie stijgt dan misschien, maar de wetenschappelijke onderzoeksresultaten nog niet. Op dit moment lijkt CBD-olie dus meer een commerciële hype dan een wetenschappelijke doorbraak op het gebied van breinverbeteraars. Ik – die chemokuren heb ondergaan – zou de olie dus (voorlopig nog) niet gebruiken. Ik kijk wel uit, chemokuren hebben al genoeg troep in mijn lichaam achtergelaten, met allerlei bijwerkingen van dien.

Liefs,
Deborah

Logo

Gebruikte bronnen:
-Dalen, van, F. (10 september 2019). Wat is CBD-olie? En wat doet het eigenlijk? Gezondheidsnet. Geraadpleegd op 20 november, van https://www.gezondheidsnet.nl/medisch/wat-is-cbd-olie
-Mussman, J. Ruetenik, D. (4 oktober 2019). Rotten: High on Edibles. USA: Zero Point Zero & Netflix.
-Posner, J. & Klein, E. (25 juli 2018). Explained: weed. USA: Vox.
-RADAR. (4 maart 2019). CBD-olie: dit moet je weten. AVROTROS. Geraadpleegd op 20 november 2019, van https://www.youtube.com/watch?v=cPEm7vyyTZU
-Bron gebruikte zwarte tekenafbeeldingen in header: Pixabay

Advertentie

12 gedachtes over “CBD-olie: Een commerciële hype of een wetenschappelijke doorbraak?

 1. Soms moet iets niet wetenschappelijk zijn en toch zijn werk doet. Nu het is soms zoeken naar de juiste CBDolie en de dosis ervan. Want een arts zal je daar niet altijd bij kunnen helpen. Je kan veel bereiken met kruiden dan soms de wetenschap te volgen.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

  • Bedankt voor je reactie. 🙂 Het voordeel van medicatie vind ik wel dat je bijna altijd in de bijsluiter gewaarschuwd wordt voor de mogelijke bijwerkingen. Maar ik ben sowieso geen voorstander van welke medicatie ook, laat je lichaam maar gewoon het werk doen denk ik dan. Maar helaas werkt dat niet altijd, soms heeft iemand écht iets nodig en dan is het heel fijn dat het bestaat! 🙂

   Geliked door 1 persoon

   • Spijtig genoeg zal een medicatie zeker nuttig zijn en klopt soms kan je niet anders. Maar vaak gaat het probleem oplossen en komen er vaak soms bij. Dan nog maar een pilletje

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

   • Klopt, met chemokuren heb ik ook veel bijwerkingen gekregen waar ik weer een ander middeltje voor zocht. Maar toen ik ook dáár weer bijwerkingen bij kreeg (vooral buikklachten door ibuprofen en paracetemol) ben ik er mee gestopt en dat was even heel pijnlijk voor een paar maanden maar daarna die klachten niet meer gehad. Sommige mensen hebben echter medicijnen nodig voor ernstige en chronisch blijvende klachten, dus het is per persoon ook heel wisselend welke afwegingen de juiste zijn…

    Geliked door 1 persoon

   • Helemaal met je eens. Maar men kan soms ook afwegen om supplementen bij te nemen om zo de klachten te verminderen.
    Top dat je voor jezelf keuzes gemaakt hebt zodat je toch minder neveneffecten had.

    Aum Shanthi

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s