2019: Liever voor mezelf zijn én eerste grote stappen richting mijn dromen

2019. Het jaar waarin ik erachter kwam dat ik niet altijd zo hard voor mezelf hoef te zijn. Het jaar waarin ik belangrijke keuzes en grote stappen richting mijn dromen maakte, zo richtte ik onder andere een eigen onderneming op. En het jaar waarin ik ging “ontspullen”. In deze blogpost vertel ik je wat mij het meest is bijgebleven van 2019 én vertel ik over iets dat ik had willen doen maar niet gelukt is: een boek schrijven…


Aan het begin van dit jaar schreef ik de blogpost ‘Wat zal 2019 mij brengen? De eerste grote stappen richting mijn dromen?’. Hierin schreef ik veel doelen en verwachtingen op voor dit jaar. In de blogpost die je nu leest reflecteer ik daar op en vertel ik je wat daar allemaal wellicht nog is bijgekomen.

Eigen boek moet nog even wachten…
Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen wat dat boek betreft. Dat is niet gelukt. Vrijwel aan het begin van 2019 had ik het zo druk met van alles in mijn leven dat ik besloot om tijdelijk even helemaal mijn pen neer te leggen, wat dat boek betreft dan. Ik realiseerde me dat ik niet alleen de periode dat ik kanker had en de behandelingen kreeg wil vertellen, maar ook die vijf jaren herstel erna. Artsen geven vijf jaar voor “herstel na chemokuren”. Daar zit ik nu nog in, ik ben nu iets langer dan twee jaar “schoon” van kanker dus kan ik simpelweg een groot deel van het boek nog niet schrijven. Nog even geduld dus.

DDM_24jaar_headerformaat_07

Ik leerde liever voor mezelf zijn
Als ik één ding heb geleerd dit jaar is het dat ik echt wat liever voor mezelf mag zijn. Op het gebied van rust nemen én op het gebied van perfectionisme. Het is oké om meer te slapen dan anderen, ik heb het na de chemokuren gewoon nog steeds nodig. Daarbij, perfectie bestaat niet, al wil ik het soms nog zo graag bereiken. Dit had vaak als doel dat ik niet vaak écht tevreden was met het resultaat omdat er altijd nog wel iets was wat beter had gekund. Ik ben tot inzicht gekomen dat mijn resultaten vaak eigenlijk best wel goed zijn, en dat ik daar best trots op mag worden. Alles even los te laten en er dan opnieuw naar kijken, helpt hierbij. Dit gaf me meer zelfvertrouwen in de dingen die ik doe, maar ook in wie ik ben. Ik struikel soms nog steeds over wat dingen in het leven en  mezelf, ik ben er nog niet, maar ik ben duidelijk nog steeds op de goede weg.

DDMS_stageSchrijven_Bloglogoklein_01

Ik liep als redacteur stage bij Schrijven Magazine
In september 2018 was ik begonnen met mijn stage bij Schrijven Magazine. Deze stage liep door tot en met april 2019. Ik werkte daar als redactiestagiaire voor het tijdschrift én het online platform. Voornamelijk was ik bezig met schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Waarover schreef ik dan? Voornamelijk over alles wat met schrijven te maken heeft. Wat heb ik als redactiestagiaire van deze periode geleerd? Wat vond ik leuk? Wat vond ik minder leuk? En wat neem ik mee naar mijn toekomst? Dat vertelde ik eerder in een blogpost over deze stage, die lees je hier.

64523361_1014401122084751_8817585369269665792_n

Ik schreef me in als ondernemer: freelance schrijver en fotograaf!
In juni 2019 maakte ik een vreugdesprongetje, want een droom van mij was werkelijkheid geworden: ik schreef me in als ondernemer (freelance schrijver en fotograaf) bij de Kamer van Koophandel! Mijn bedrijf heet A Blessed Storyteller, ‘because I am blessed to tell your story’. Meer over hoe ik me op het ondernemerschap voorbereidde, waarom ik ondernemer wilde worden en of mijn bedrijf A Blessed Storyteller al succes heeft, lees je in de blogpost die ik vorige week postte.

Ik kocht een nieuwe professionele camera: Canon Eos 5D Mark III
Begin dit jaar vertelde ik in een blog dat ik in 2019 een nieuwe en betere spiegelreflexcamera wilde kopen. Dit idee had ik al jaren in mijn hoofd maar schoof ik telkens vooruit vanwege de hoge kosten. Ik wist nog steeds niet zeker of het dit keer wel realistisch was. Toch is het me gelukt om in oktober 2019 een nieuwe camera te kopen, voor de kenners: de Canon Eos 5d Mark III met een 50mm lens. Ik kan nu dus écht professionele kwaliteit leveren aan klanten en opdrachtgevers. Ik ben te blij en dankbaar voor woorden!

Een paar eerste foto’s die ik maakte met mijn nieuwe camera:

Ik maak ook nog gewoon foto’s van zonsondergangen, natuur en van Rotterdam. Binnenkort zal ik hier nog een aparte blogpost over delen, inclusief meer eerste foto’s die ik met deze camera maakte. Maar als je al meer foto’s wilt zien, volg mij dan op Instagram en Facebook (nieuwe pagina, geen ‘Deeserve it’ meer), daar post ik regelmatig foto’s die ik maak.

Ik ging “ontspullen” en deed veel kleding weg
Aan het begin van het jaar 2019 was ik al bezig met mijn spullen uitzoeken en wegdoen wat ik niet meer gebruik of leuk vind. Mijn hoofd werd daar erg rustig van, letterlijk een “opgeruimd” gevoel. Dankzij de serie Tidying Up with Marie Kondo op Netflix raakte ik nog meer geïnspireerd om dit door te zetten en ook mijn kleding kritisch uit te zoeken. Van alle spullen die bestaan vond ik kleding uitzoeken wel het lastigste. Ik kocht elke maand een aantal nieuwe kledingstukken, veel meer dan ik nodig had en vaak vond ik de kleding na een paar maanden of zelfs eerder al niet meer leuk. Ik gooide álle kleding die ik bezat op één hoop op mijn bed. Dat drong door, wat was dat veel! En de helft (of zelfs meer) droeg ik nooit.

Ik besefte dat dit belachelijk is, én dat dit me veel geld kostte en ik dat beter aan iets anders had kunnen besteden, nieuwe camera-apparatuur bijvoorbeeld of met anderen ergens gezellig wat drinken. Veel spullen en kleding heb ik uiteindelijk weggegooid (omdat het stuk was), verkocht, weggegeven of gedoneerd. Achteraf hoorde ik dat een aantal mensen heel blij met de kleding was die ik hen had weggeven, dat vond ik zo tof om te horen dat ik sindsdien niet meer onnodig spullen of kleding houd als het bij mij zijn functie niet meer vervult. Ik geef nu nog wel meer geld uit (vooral aan kleding) dan ik eigenlijk zou willen, maar ik ben niet te hard voor mezelf want ik moest ergens beginnen en dat is gelukt.

DDM_Smoothiesblogpost_04Leren over voeding en gezondheid én over hoe hersenen in elkaar zitten
Na de zomervakantie in september ging ik weer naar school. Hoppa in de schoolbanken. Dat was wel even wennen, zeker omdat ik ineens veel theorie kreeg in plaats van bijna alleen maar praktijkopdrachten zoals ik van mijn opleiding journalistiek gewend ben. Ik volgde het keuzevak (minor) Voeding & Attitude, dit was heel boeiend. Ik leerde veel over met name voeding en gezondheid, welk voedsel nou écht gezond is en welk niet. Zo kwam ik erachter dat smoothies eigenlijk hartstikke ongezond zijn. Daar schreef ik eerder een blogpost over. Halverwege november was deze minor helaas afgelopen en begon ik aan een nieuwe: Je Hersenen Binnenste Buiten. Hierbij leerde ik veel over de anatomie van de hersenen van de mens, en de functies van elk gedeelte in ons brein.

Meer me-time (en sporten), familie en vriendinnenDDM_Kamilletheeblog
Ik hoopte dit jaar meer me-time in te plannen en daar écht van te genieten. Dit is deels gelukt. Ik probeer elke week zo de zaterdagochtend en vaak ook middag (of gewoon heel de dag) écht vrij te houden voor mezelf, om op adem te komen en iets te doen waar ik van ontspan en geniet. Daarnaast heb ik van de zomer een crosstrainer aangeschaft, zodat als ik moe ben maar wil bewegen ik thuis op mijn tempo mijn conditie kan op blijven bouwen. Ook heb ik dit jaar meer met vriendinnen afgesproken, al zou ik daar volgend jaar nog wel meer tijd in willen investeren. Ik heb echt gemerkt hoeveel blijheid mensen kunnen brengen en dat merk ik elk jaar op de een of andere manier nóg meer. Ik ontdekte dat ik het hartstikke leuk vind om wat te drinken maar soms zijn activiteiten of uitstapjes ook tof. Daarnaast heb ik ook geleerd om mijn grenzen aan te geven, als ik echt te moe ben dan kan ik beter thuis alleen uitrusten en dat is oké.

IMG_6138


En het allerlaatste wat ik benoem maar het allerbeste van 2019… Love…!

Het allerbeste van 2019 als je het mij vraagt? 2019 was het jaar waarin ik een heel mooi en bijzonder lief persoon in mijn leven mocht toelaten, die ik sindsdien mijn boyfriend én mijn maatje mag noemen. Ik ben een zeer dankbaar en gelukkig mens!

Misschien herinneren je je nog dat 2018 voor mij echt een jaar was waarin ik veel ontwikkelingen in mijn leven heb meegemaakt, die zeer nodig waren, en waar ik tot op de dag van vandaag enorm dankbaar voor ben. 2019 was daar een mooi vervolg op met veel dankbare momenten én de eerste grote stappen richting mijn dromen. Dankjewel 2019, ik heb genoten!

71230359_1087586384766224_1120613450641309696_n
Ik wens iedereen alvast een gelukkig 2020!
Logo
Liefs,
Deborah

 

 

 

2 gedachtes over “2019: Liever voor mezelf zijn én eerste grote stappen richting mijn dromen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s