In november doe ik de 30-Day Minimalism (opruim) Challenge

Vanaf komende zondag 1 november begin ik met de 30-Day Minimalism Challenge. In het kort gezegd ga ik zoveel mogelijk proberen te ontspullen. De spullen die ik opruim, kunnen verschillende items zijn. Denk aan: kledingstukken, boeken, woonaccessoires… Alles wat ik niet meer wil houden of nodig heb. Met deze challenge wil ik mezelf meer bewust maken van wat ik allemaal heb. Ook wil ik spullen die bij mij hun doel niet vervullen, een nieuw leven geven bij iemand anders. Doe jij met mij mee?

De 30-Day Minimalism Game is inmiddels een vrij bekende challenge onder vloggers en bloggers over de hele wereld. Het spel is in 2018 bedacht door The Minimalists. Echter wordt de game op verschillende manieren overgenomen door anderen. Vloggers en bloggers hebben de term ‘game’ ondertussen vervangen door ‘challenge’, een individuele challenge. Maar oorspronkelijk hebben The Minimalists, Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, de game bedacht om sámen met vrienden, familie of anderen een uitdaging aan te gaan.

30-Day Minimalism Challenge

De bedoeling van de 30-Day Challenge is dat ik de eerste dag in mijn huis zoek naar één item dat ik weg wil doen. De tweede dag zoek ik naar twee items, de derde dag naar drie items, en zo gaat dat door tot en met de laatste dag van de maand. Als je deze challenge met meerdere mensen aangaat, gaat het erom wie de challenge het langste volhoudt. Beter gezegd: de persoon die de meeste spullen wegdoet, wint. Vandaar dat de challenge een ‘game’ wordt genoemd. Bereiken meerdere mensen de laatste dag? Dan hebben al deze mensen gewonnen. 

Mijn doel: bewustwording

Bij het spel kun je je wellicht afvragen wat het doel is. Winnen? Zoveel mogelijk spullen wegdoen? Of toch ook wel stilstaan bij het feit dat je misschien iets meer spullen in huis hebt dan je in werkelijkheid gebruikt of nodig hebt? Mijn doel voor de komende maand is vooral mezelf bewustmaken van wat ik heb. Ik moet eerlijk zeggen dat ik regelmatig door mijn spullen heenga om te kijken of ik items weg kan doen, maar dit beperkt zich vaak tot een paar categorieën en dan bedoel ik met name kleding, schoenen en accessoires. Dan zit mijn dag er vaak alweer op en kom ik niet meer aan de rest toe. Maar door deze challenge over een maand te verspreiden, hoop ik mezelf meer ruimte en tijd te geven en daarmee minder druk te voelen om alles in één keer uit te zoeken.

Ik geef weg of verkoop spullen via Instagram!

Een extra reden om deze challenge te doen, is voor mij: mijn medemens. Het lijkt me tof om de spullen die ik wegdoe een tweede leven te kunnen geven, mits anderen interesse in de items hebben natuurlijk. Om die reden zal ik elke dag op Instagram delen wat ik die dag weg doe. Maar ook omdat ik het zelf altijd leuk vind om de challenge bij anderen te zien. Ik zet erbij of ik de items wil weggeven, wil doneren, verkopen of dat ik het in de container weggooi (omdat het stuk is bijvoorbeeld). Voel je vrij me te volgen op Instagram en te reageren als jij iets leuks voorbij ziet komen. Je volgt mij via @deborahdemeijer en de items deel ik in mijn verhaal (Instastories).

465 items opruimen?

De uitdaging is natuurlijk om het ontspullen voor dertig dagen lang vol te houden. Uiteindelijk doe je dan in totaal 465 items weg. Dit zijn nogal veel spullen en ik zie mezelf niet als iemand die ontzettend veel overbodige spullen in huis heeft, zeker niet nu ik net verhuisd ben. Dat weet nog niet iedereen, maar ik ben in juni op mezelf gaan wonen in een heel schattige studio. Daar volgt binnenkort nog een aparte blogpost over, maar ik kan je nu alvast vertellen dat ik heel blij ben met mijn eigen plek! Maar nogmaals, mijn doel is dus niet om zoveel mogelijk spullen weg te doen alleen maar om het ‘weg doen’. Mijn doel is om mezelf bewust te maken van wat ik heb, in de hoop dat ik voortaan tien keer beter nadenk of iets dat ik wil kopen wel écht verstandig is om aan te schaffen.

Op 1 november ga ik deze Vans wegdoen. Dit waren mijn oude vertrouwde schoenen uit mijn tienerjaren. Ik heb ze zoveel gedragen, dat deze zelfs het tweede paar zijn. Van het vorige paar had ik een exemplaar verloren in de modder tijdens paintball… Maar nu heb ik ze al zo lang niet gedragen en heb ik andere schoenen die ik veel fijner vind, dus mogen deze nu echt weg.

Doe jij met mij mee?

Oorspronkelijk is de 30-Day Challenge een spel en daarom daag ik jou uit om samen met mij deze challenge aan te gaan. Het lijkt mij leuk als jij ook in november elke dag kijkt welke spullen je weg kunt doen. Het gaat mij er niet zozeer om wie het meeste spullen wegdoet, maar dat we dit sámen doen. Wellicht kunnen we elkaar bemoedigen en wie weet ook items uitwisselen. 

Spullen daadwerkelijk wegdoen

Aan het einde van de challenge is het natuurlijk niet de bedoeling dat alle items in een kast worden gegooid en daar blijven liggen totdat ik een keer tijd heb om ze weg te brengen. Daarom bied ik ze dus allereerst aan via Instagram. De spullen die overblijven, probeer ik via andere wegen te verkopen of weg te geven. Alles wat daarna nog overblijft, gaat of in de container of naar de kringloopwinkel. Volgens The Minimalists is het zelfs een spelregel om elke dag voor middernacht de spullen die je die dag weg wil doen ook echt je huis uit te hebben… dat vind ik iets te veel van het goede. Ik doe dit dus liever op mijn manier. Ook kan het zijn dat ik de ene dag meer tijd heb om spullen uit te zoeken dan de andere dag, dus wil ik me niet te streng vastknopen aan dat ik er écht elke dag mee bezig moet zijn, maar ik wil het uiteraard wel zoveel mogelijk verspreiden.

Ik zou het heel leuk vinden als jij meedoet (ik kan het niet vaak genoeg zeggen), want ik geloof in de kracht van samen werken aan een doel. Het is dan wellicht ook gezelliger en leuker om te doen. Deel jij ook je items via Instagram? Vergeet mij dan niet te taggen in je stories, wie weet deel ik ook de items die jij wegdoet in de hoop anderen daar blij mee te maken!

Liefs,
Deborah

Advertentie

5 gedachtes over “In november doe ik de 30-Day Minimalism (opruim) Challenge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s