DIY: Sieradenhouder (Schilderijvorm)

Al even was ik op zoek naar zo’n perfecte ‘sieradenkastje’, maar deze kon ik echter nergens (voor een redelijke prijs) vinden. Mijn vorige sieradendoos heb ik een tijdje geleden stuk laten vallen en nu hield ik al mijn sieraden in doorzichtige zakjes of kleine doosjes, waardoor alles een grote klit werd… Daarom ben ik zelf maar aan de slag gegaan om van een grote fotolijst, die ik toevallig nog ergens had, een eigen ‘georganiseerde’ sieradenhouder te maken. Hier heb ik dan voor de liefhebbers (degene die mijn frustraties van de klitten kennen) maar gelijk een DIY van gemaakt!

Wat heb je nodig?
-Lijst/Schilderij
-Stof  (of een oude T-shirt/sjaal etc.): 1 voor de ‘achtergrond’, 1 voor ‘details’ en 1 om wat aan op te hangen: kant zou ideaal zijn!
-Schaar
-Naald en draad
-Karton
-Spelden (naaispelden)
-Nietmachine mét nietjes (of tape)
-Sieraden (Duhhh)
-Stukje gordijnband
-Pen/potlood

De goede maat
In veel lijsten zit al een stuk karton aan de achterkant, deze kun je goed gebruiken! Zit hier geen karton bij? Ga dan even langs bij een supermarkt (hier hebben ze vaak wel lege dozen!) of misschien heb je nog een lege doos in een kast staan. Knip (of snij) het karton precies in de goede maat van je lijst. Dit kun je gemakkelijk uitmeten door de voorbeeldfoto of het glas op het karton te leggen en over te trekken met een potlood. Zorg dat je stof, die je gebruikt als ‘achtergrond’, ook even groot of groter is dan de grootte van je lijst. Dit kun je gemakkelijk meten door het shirt over het karton ‘aan te trekken’. En als je gewoon stof heb, kun je deze natuurlijk gewoon op het karton leggen.
PicMonkey Collage1

Niet het vast!
Niet aan één hoogte kant het ‘achtergrond’ stof vast aan het karton (of tape het vast). Doe dit ook aan één breedte kant, maar doe deze voor de helft (uiteraard wel aansluitend met de hoogte kant). Zo kun je makkelijk zien van waar tot waar jij je sieradenhouder kunt maken en versieren.
PicMonkey Collage2

Brainstormen
Nu heb jij het gedeelte, waar je jouw sieraden aan kan hangen, voor je liggen. Denk nu even na hoeveel sieraden je heb en of dit heel veel oorbellen zijn, of juist veel meer kettingen of misschien armbanden etc. Zo heb ik eigenlijk helemaal niet zo heel veel sieraden. Ik had wat knopjes, armbanden en een aantal kettingen en een paar hangeroorbellen. Nu je dit weet, moet je even bedenken hoe je je ‘sieradenbord’ in wil delen. Voor mij leek het logisch om mijn kettingen bovenaan te hangen. Deze heb ik vrijwel aan de rechterkant gehangen. Mijn hangeroorbellen wilde ik daar naast (links) plaatsen en mijn armbanden en oorknopjes wat meer naar onderen. Om dit even goed in het overzicht te krijgen, kun je misschien ook even een klein schetsje op papier maken, zodat je halverwege niks vergeet!

Kettingen
Als je een schets hebt, is het makkelijker te bepalen met welke stof of materiaal je aan de slag gaat. Om kettingen op te hangen, gebruik je simpelweg wat knoopjes die je aan het stof naait. Zelf heb ik niet zulke zware kettingen, dus koos ik voor kleine knoopjes. Maar als jij wel wat zwaardere heb, is het waarschijnlijk verstandig wat grotere knopen te kiezen, zodat ze niet snel scheuren.

Oorbellen
Om oorhangers op te hangen, kun je het beste een stukje stof met kant gebruiken. Door deze ‘gaatjes’ van het kant kun je gemakkelijk je oorbellen doorheen steken. Voor mijn oorknopjes heb ik een stukje van een gordijnband gebruikt, waar ik erg makkelijk de knopjes in kan steken. Hoe kom je hier nou aan? Vraag even rond bij je vriendinnen, ouders of familie, misschien hebben zij nog wat liggen. En anders kun je hiervoor ook een stukje stof met kant gebruiken, let dan wel op dat de openingen wat kleiner zijn, zodat ze er niet doorheen glijden.

Armbanden
Voor mijn armbanden heb ik eigenlijk alleen maar stof gebruikt. Zo heb ik heel wat stof lapjes (vrij dik stof) over elkaar heen gerold en vervolgens op het einde het stof voor ‘details’ eromheen geslagen en vastgenaaid. Controleer wel even of de grootte juist is voor jouw armbanden. Mocht je nou niet zoveel stof hebben, kun je ook wc-rollen of een keukenrol gebruiken en daar een leuk stofje om wikellen. Daarbij had ik het geluk een topje van stof te gebruiken waar twee bandjes aanhingen. Deze heb ik dan ook nuttig gebruikt. Ik heb de achterkant van dit ‘spaghetti’ topje omgedraaid en vastgemaakt op de gordijnband. Aan de twee bandjes zaten toevallig ringetjes, maar dit is niet beslist noodzakelijk. Je kunt ook twee reepjes stof onder de gordijnband vast naaien of twee lusjes maken voor hetzelfde effect.
PicMonkey Collage4 PicMonkey Collage5

Ringen
Mocht je nou niet zoveel armbanden hebben, maar wel veel ringen, dan kun je aan de lusjes/touwtjes onder de gordijnband wel wat ringen vastknopen (met een strik, want je moet ze wel weer los krijgen). Maar er komt binnenkort ook nog een DIY speciaal voor ringen, deze vond ik zelf best lastig voor aan een lijst.

Details
Om het allemaal nog wat persoonlijker te maken, kun je gebruik maken van details. Dus bijvoorbeeld een ander kleurtje stof nog onder het kant of gordijnband. Wees hier creatief mee en doe vooral wat je zelf wil! Je staat helemaal vrij hier wat leuks mee te doen!

Aan de slag
Je weet waar alles nu komen moet, dus is het een kwestie van het stof uitknippen, het op de achtergrond neerleggen en even vastspelden met naaispelden. Dan zoek je snel naald en draad (in de juiste kleur of doorzichtig) en naaien maar! Dit hoeft echt niet perfect netjes, zolang je maar dezelfde kleur gebruikt en het stof vast komt te zitten. Test ondertussen steeds even of je sieraden, bijvoorbeeld je kettingen, ook echt blijven hangen aan het geheel!
PicMonkey Collage3

Eindresultaat
Nu alles vast zit, kun je het ‘achtergrond’ stof strak trekken om het karton heen en de rest van de zijkanten ook vast nieten. Knip het overige stof af en doe hem in de lijst! Mocht je je nou afvragen wat je met het glas moet doen… Deze kun je ook achter het karton plaatsen, doe er dan wel even een dun papier of karton achter. Even je sieraden eraan ophangen en klaar is kees! 🙂 Nu alleen nog even ergens ophangen en je hebt je eigen sieradenhouder gemaakt!
IMG_2229.CR2 IMG_2241.CR2

Ik hoop dat ik wat mensen heb kunnen inspireren met deze DIY, want natuurlijk kun je nooit precies hetzelfde maken op deze manier. Binnenkort zullen er nog wat DIY’s volgen voor o.a. een ringenhouder. Ook zit ik eraan te denken om DIY’s te maken ter organisatie voor o.a. nagellakpotjes, lippenstift en misschien organisatietips voor accessoires (in je kledingkast).

4 gedachtes over “DIY: Sieradenhouder (Schilderijvorm)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s