Het jainisme, wat is dat?

Het jainisme is meer dan een geloofsovertuiging. Het is een religie ontstaan in India. Het lijkt een beetje op het boeddhisme, aangezien een aantal belangrijkste normen en streven van het jainisme hetzelfde zijn als het boeddhisme. Het jainisme heeft alleen wel een stuk minder aanhangers, maar is tóch een van de belangrijkste kleine ideologieën ter wereld. Wat houdt het dan in? En waarom wil ik dit met jullie delen?

Het jainisme zocht net als het boeddhisme een antwoord op de vraag waarom er zoveel lijden is in het menselijk bestaan. Zowel de grondlegger van het jainisme: Mahavira als Boeddha zonderden zich aantallen jaren af om in volledige eenzaamheid te mediteren. Allebei kwamen ze op de overtuiging dat een ingetogen leven, gegrondvest op geweldloosheid, eerlijkheid en meditatie de mens zou vrijwaren van hebzucht en daardoor van lijden. Zowel Boeddha als Mahavira kwamen uit een Koninklijke familie.

De essentie
Elk levend wezen heeft volgens het jainisme een onafhankelijke en eeuwige ziel. Men moet denken en handelen op een manier die de geestelijke aard van elk individueel leven eerbiedigt. De grootste waarde is dan ook respect. Respect voor alle levende wezens op aarde. Het jainisme kent geen schepper (God) van de aarde of het heelal. Het heelal is eeuwig: het kent geen begin of einde. God wordt gezien als een onveranderlijk teken van de zuivere ziel. Dit teken bestaat uit Ananta Gnana (kennis), Darshan (waarneming), Chaitanya (bewustzijn) en Sukh (geluk).

“Ahimsa paramo dharmah” vertaling: “geweldloosheid is de meest volmaakte godsdienst”

Geweldloosheid
Het streven naar geweldloosheid is heel erg belangrijk in het jainisme. Hierbij hoort dat men iedere gedachte of actie die een levend wezen kan schaden, afzweert. Monniken van het jainisme kun je herkennen aan het witte doek dat zij voor hun mond dragen. Dit doen zij uit angst een bacil te kunnen doden. Ook op het geweldloze onafhankelijkheidsstreven van Mahatma Gandhi had het jainisme een grote invloed.

Veganist zijn is wel het minste wat een jainist kan doen. Het gaat zelfs nog een stapje verder. Sommige jainisten eten ook geen wortelgroenten of ander voedsel, omdat de plant dan belemmerd wordt verder te groeien. Na zonsondergang wordt ook niet meer gegeten, reizen is daarbij door de ingewikkelde voedingswetten vrijwel onmogelijk voor een jainist.

Het symbooljain_prateek_chinha
Ik schrok van het symbool van het jainisme, onterecht. Ik vond het eerst wat op een hakenkruis lijken, maar toen ik beter keek is de richting toch anders (en de betekenis ook gelukkig!
). De buitenste lijn staat symbool voor het heelal. Het onderste gedeelte staat symbool voor de zeven hells. Het middelste gedeelte voor de aarde en de planeten. Het bovenste gedeelte bevat de hemelse verblijfplaatsen van de hemelse wezens. De vier ‘armen’ staan symbool voor: mens, dier, hemel en hel. De opgeheven hand betekent ‘stop’ en het woord in het midden betekent ‘Ahimsa’ (geweldloos), dit is een herinnering dat je na moet denken voordat je een handeling uitvoert. Het wiel in de hand staat als voorwaarde, als je niet geweldloos bent, zal je in cirkels keren (van leven en dood). De drie stippen staan voor de Drie Juwelen in het jainisme: ware geloof, juiste kennis en goed gedrag. Het boogje staat voor de verblijfplaats van de Siddhas (rustplaats voor de bevrijde zielen) en de stip is een Siddha.


Absurd?

Toen ik over deze religie hoorde, vond ik het echt absurd. Ik kon me maar moeilijk voorstellen dat iemand zich hier echt aan kan houden. Toch zijn er écht zo’n ongeveer acht tot tien miljoen aanhangers van het jainisme op deze wereld. Nadat ik me wat meer in deze religie had verdiept, zag ik dat er toch wel een hoop goede ideeën en gedachten in zitten. De overeenkomsten met het boeddhisme blijken enorm te zijn. Aangezien in het Westen het boeddhisme, gepaard met spiritualiteit en vooral mindfulness steeds meer komt opduiken, vond ik het geen gek idee om mijn lezers kennis te laten maken met het jainisme (of een extra herinnering als je er al bekend mee was). En voor degene die zich altijd al hebben afgevraagd wat dat symbooltje met die hand en dat tekentje in het midden betekent, hoop ik dat jullie nu ook een antwoord hebben (dat symbooltje komt best vaak voor bij ketting, bedeltjes of dergelijke, alhoewel hier ook weer boeddha-varianten van zijn).

~Deeserve it

 

3 gedachtes over “Het jainisme, wat is dat?

  1. Een mooi stukje dat je hier neerzet van een toch redelijk moeilijke religie. Het gelukssymbool leg je ook mooi uit. Omdat het anders staat, maar ook omdat Duitsland het ook misbruikt heeft ooit.
    Ik heb het zelfs op mijn pols staan.

    Aum Shanthi

    Geliked door 2 people

  2. Mooi stukje.Ik ben in India officieel ingewijd in het Jainisme.In de Digambara-secte, waarvan de monniken niet in het wit gekleed gaan (dat is de Svetambara-groep) maar letterlijk ” in lucht gekleed”.De nonnen overigens dragen wel een wit gewaad.Groetjes van Anjali Jain.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s