Schrijven voor een doelgroep die je niet kent

De kerntaak van dit blok luidt: ‘Nieuws jagen & Onderzoek’. Hiervoor moeten de eerstejaars studenten journalistiek vier artikelen schrijven en publiceren op Nieuwsvallei.nl. Dit is een nieuwswebsite met als doelgroep inwoners uit de Gelderse Vallei. Schrijven voor deze doelgroep is… Een eitje? Of brengt het de nodige frustraties met zich mee?

Laat ik allereerst beginnen met dat dit voor mij alles behalve makkelijk is. Ik kom zelf uit Rotterdam, woon in Rotterdam en reis dus elke dag met de trein naar Ede waar ik naar school ga. Ede ligt in de Gelderse Vallei, maar de rest van alle plaatsjes moest ik even opzoeken. Uiteindelijk heb ik de grenzen van de rivieren aangehouden. Daarbinnen, dát is voor mij de Gelderse Vallei.

Bible Belt
Maar hebben al die plaatsjes in de Gelderse Vallei iets met elkaar gemeen? Of alleen het feit dat ze geografisch dicht bij elkaar liggen? In elk geval is er één ding dat ik zeker weet en dat is dat de Gelderse Vallei onderdeel is van de Bible Belt: merendeel christelijk gezind dus. Oké, leuk, maar gebeurt daar dan ook wat? Ik moet namelijk wel artikelen voor een ‘nieuws’ website schrijven en daarvoor heb ik dus actuele aanleidingen nodig…

Gelukkig kennen de gemeenten in de Gelderse Vallei net zoals andere gemeenten in Nederland lokale of regionale bladen en websites. Pffoee, dan is er in elk geval iets waar ik een aanleiding vandaan kan halen! Maar helaas viel dat toch niet helemaal mee. Nieuwsvallei.nl is onderverdeeld in verschillende deelredacties zoals cultuur, sport, economie en landbouw. Zelf zit ik bij de deelredactie ‘religie’. Vind maar eens actuele aanleidingen hiervoor op zo’n lokale nieuwswebsite…! Nee, dat is bijna mission impossible. Lokale nieuwswebsites zijn alles behalve overzichtelijk en aan een dossier ‘religie’ doen zij niet.

Meditatie
Je zou denken, religie? Elk nieuwtje bevat daar wel iets van… Landelijk misschien, maar aanleidingen vinden ín de Gelderse Vallei, valt niet mee. Het speelde bij  mij ook wel mee dat ik helemaal niet in die regio bekend ben. Ik probeerde dus zelf achter ‘nieuws’ te komen. Hoe deed ik dit? Ten eerste koos ik als religie het boeddhisme. Ik belde met de woordvoerder van de Boeddhistische Unie Nederland en die vertelde mij dat elementen (zoals meditatie) zeker wel groeien in onze westerse samenleving.

Oké, maar dit is landelijk… Toen belde ik een meditatieleraar in Ede op. Hij vertelde mij dat zijn leerlingen afgelopen jaren met het dubbele aantal zijn gestegen. Bam, dacht ik, dát wilde ik horen. En zo kwam ik aan mijn eerste verhaal: ‘Mediteren: minder lijden en meer geluk’ nu te lezen via:  http://www.nieuwsvallei.nl/religie/mediteren-minder-lijden-en-meer-geluk/995 . Is een element uit het boeddhisme dan relevant voor een christelijke doelgroep? Zelf denk ik van wel. Ten eerste zijn niet alle mensen in de Gelderse Vallei christelijk. Ten tweede heb ik mijn artikel over meditatie zo laagdrempelig mogelijk geschreven, zodat het juist voor mensen die er niks vanaf weten, te volgen is. Bovendien haal ik bij voorbaat al de ‘angst voor het onwetende’ weg, want meditatie neemt toe. Óók in de Gelderse Vallei.

Kennismaking
Dit was mijn kennismaking met de Gelderse Vallei. Hier ben ik alleen de komende weken nog niet klaar mee. Ik heb mij nu in elk geval al ingelezen in de doelgroep en wat ideeën paraat. Ik vind het wel jammer dat Nieuwsvallei.nl net zo onoverzichtelijk is als alle andere lokale of regionale websites. Wat ik ook jammer vind, is dat ik zulke lange dagen naar school moet en dat vijf keer per week. Zo blijft er geen tijd meer over om iemand face-to-face te interviewen en komen er dus minder foto’s van mensen bij de artikelen. Maar goed, ik zet mij er wel volledig voor in. Meer kan ik immers niet doen.

Vind je het leuk om naast de hierboven geplaatste link over mediteren, nóg een artikel door mij geschreven te lezen? Dan verwijs ik je naar een stukje over een modern paasfeest voor jongeren: http://www.nieuwsvallei.nl/religie/god-als-dj-tijdens-modern-paasfeest/1046

~Deeserve it

Advertentie

7 gedachtes over “Schrijven voor een doelgroep die je niet kent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s