Brandend Content: eerlijk of niet?

Tijdschriften ziet men als merk. Een tijdschrift kan op deze manier sterk of zwak zijn. Dit ligt aan verschillende elementen: oplagen, visie, doelgroep etc. Door dit fenomeen – dat men ook wel Branded Content noemt – wordt de lijn tussen journalistieke producties en betaalde producties erg dun.

Wat veel mensen niet weten is dat iedereen bijvoorbeeld een pagina van een tijdschrift kan kopen. Hier maken bedrijven gebruik van om hun visie te ‘promoten’. De inhoud die deze bedrijven toevoegen aan het tijdschrift sluit zo erg aan bij het tijdschrift zelf, dat veel lezers niet eens door hebben dat die pagina officieel niet van het ‘merk’ zelf is. Dit is vooral vaak zo met advertorials. Deze hebben een erg sterke redactionele uitstraling.

Media
Dit fenomeen wat ik hierboven heb omschreven, wordt ook wel Branded Content genoemd. Branded betekent ‘merk’ en Content betekent ‘inhoud’. Ik vind het erg slim bedacht. Ik denk ook zeker dat zowel bedrijven als de tijdschriften hier verdienste mee kunnen ophalen. Maar of dit helemaal de bedoeling is? Aan de andere kant vind ik het namelijk niet helemaal eerlijk. Als je niks ‘extra’s als tijdschrift hebt, dan kan je op een gegeven moment niet meer voldoende inkomsten opbrengen om te blijven bestaan.

Maar als lezers toch niet merken dat die ene pagina niet van het tijdschrift zelf is… Wat maakt het dan überhaupt uit? Nou, heel veel. Tijdschriften zijn een onderdeel van media. Media zouden eigenlijk ‘objectieve’ of neutrale invalshoeken voor artikelen moeten kiezen. Dit is niet het geval als een bedrijf een artikel schrijft om zijn eigen bedrijf of product te promoten. Hiermee wordt de lezer vaak in de maling genomen en zelfs misleidt.

Journalistiek?
Als je veel populaire tijdschriften leest, heb je vast wel eens gehoord van Sanoma. Sanoma is de grootste publiekstijdschriftenuitgeverij van Nederland (ook al is die Fins). Vele tijdschriften van Sanoma zijn seculier gericht. Dit houdt in dat iedereen de artikelen moet kunnen lezen en ervan moet kunnen genieten. Zo krijgt de blog: Love2bemama  (opgenomen door Sanoma) van Sanoma te horen hoe zij over bijvoorbeeld abortus denkt. Ik vind dit persoonlijk veel te ver gaan.

Ook kranten doen aan Brandend Content. Hier maak ik mij nog meer zorgen over, want dit is toch niet het uitgangspunt van journalistiek? NRC zegt het volgende over Brandend Content:
“NRC Branded Content ontwikkelt, met respect voor de lezer en met de doelstellingen van opdrachtgevers als uitgangspunt, unieke en relevante content die de lezer in vervoering brengt. Dit alles op een manier waardoor de doelstellingen van de opdrachtgever worden gediend. Hierbij staat het inhoudelijk en op journalistieke wijze bereiken van de NRC-achterban centraal.”

Ik vind het allemaal een beetje dubbel, jij niet?

~Deeserve it

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s