Wat wel en niet kan met een Fujifilm Camera (Polaroid)

Soms lig ik op de grond. Soms zit ik gehurkt op straat. Soms val ik bijna in spagaat over een boomstam in het bos. Al deze dingen doe ik met maar één doel voor ogen: een originele foto. En dat is lang niet altijd makkelijk, zeker niet met een soort Polaroidcamera waarbij je maar één kans hebt op een goede foto. Daarom een aantal dingen wat je wél en niet kan doen.

Oké, als je niet heel zuinig bent op je filmpjes heb je uiteraard meer kansen. Maar ik denk dat de meeste mensen zo min mogelijk prints willen verspillen. Daarom heb ik een aantal weetjes verzameld (uit eerdere reviews van andere bloggers en eigen ervaring) om de kans op een mooie foto zo hoog mogelijk voor je te maken! Misschien ken je de Fujifilm Instax Mini 8 Camera al van een aantal jaren geleden toen die net nieuw was, misschien ken je die nog niet.

De Fujifilm Instax Mini 8 Camera is een soort Polaroidcamera. Polaroid is een merk, dus Fujifilm is niet een officiële Polaroidcamera, maar ik denk dat iedereen wel weet wat ik ermee bedoel: een foto maken die direct uit je camera rolt op een klein formaat met een welbekende witte rand. Een ‘instantcamera’ is eigenlijk de juiste term hiervoor. Instant betekent: meteen klaar.

Technisch feitje: de Fujifilm Instax Mini 8 Camera kent een sluitertijd van 1/60 seconden. Er is een flitser ingebouwd die altijd flitst als je een foto maakt. De camera heeft een 60mm lens met een diafragma van f/12.7 en eist een minimale afstand van 60 centimeter.

Ik, als fotografieliefhebber, wilde die eigenlijk wel een keer uitproberen. En zo gezegd, zo gedaan. Ik kocht de instantcamera  ongeveer een maand geleden, heb al aardig wat filmpjes versleten, maar heb er nog geen moment spijt van! Daarom vond ik wat plus- en minpunten ervan delen het meer dan waard, ook al bestaat de camera nu al jaren.

Deeserveit_Fujifilm (18 van 28)I

Hieronder dus een overzichtje van wat je wél en wat je níet kunt doen met de Fujifilm Instax Mini 8 Camera:

Wat je WEL kunt doen met de Fujifilm Instax Camera:
1. Observeer het licht in de omgeving
Een afgedrukte instant foto kun je niet opnieuw doen. Denk dus goed na voordat je een foto maakt. De Fuji Instax Camera heeft vier opties waar je uit kunt kiezen wat betreft het licht. Ben je binnen? Ben je buiten? Is het bewolkt? Schijnt de zon? Of schijnt de zon wel heel erg fel? Als je het antwoord op de vraag weet, kies je de optie. Klinkt simpel, dat is het ook: maar vergeet niet te draaien, want als je de camera uitzet, wordt de keuze automatisch weer op het huisje teruggezet. En vind je het toch moeilijk of twijfel je? Dan geeft het lampje in de camera aan welke stand het beste is, hoe makkelijker wil je het hebben?

Puntje bij 1: Ik nam de Instax Camera op een zonnige dag mee naar het strand… Eindstand zijn al die foto’s wit gebleven (met af en toe een millimeter zand of iets)… Ik gebruikte de stand met het zonnetje met de meeste stralen, maar dat hielp dus niet. Achteraf niet zo gek gezien de camera altijd foto’s maakt op een iso-waarde van 800… (Om een idee te geven: bij een spiegelreflex gebruik ik buiten meestal een iso-waarde van 100, daarna komt 200, 400, 600, 800, 1600.. Hier meer info over iso-waarde (lichtgevoeligheid))

2. Let op de afstand tussen camera en onderwerp
De minimale afstand die je moet onthouden is 60 centimeter. Wat als je je hier niet aanhoudt? Dan wordt simpelweg de foto niet scherp. De maximale afstand is er niet, dus een foto maken op het topje van een grote berg met ver uitzicht moet toch wel lukken, denk ik zo!

3. Maak een mooie compositie
Let erop hoe en waar je je onderwerp neerzet in de foto. Net als bij een digitale spiegelreflexcamera kun je dit zelf bepalen. Weliswaar kun je niet een scherpstelpunt kiezen bij de Instax Camera, maar als je onthoudt dat je onderwerp ongeveer altijd op een derde van de foto moet zitten, komt het vast goed. Bij een spiegelreflex of je mobieltje kun je vaak een raster instellen. Als je dit nog nooit heb gedaan, raad ik je dat nu even aan om te doen. Dan zie je dat op precies een derde van de foto door de verticale en horizontale lijnen snijpunten ontstaan. Op deze snijpunten hoort technisch gezien je onderwerp te liggen voor een ‘goede’ compositie.

4. Leg de poleroid op een plat oppervlak en masseer de achterkant
Masseer de print van voren naar achteren in de lengte (de chemicalen verspreiden zich in de lengte, dus niet in de breedte). Dit schijnt de chemicalen beter te laten verspreiden tijdens het ontwikkelen van de poleroid.

5. Bewaar de poleroid op warme en donkere plek voor snellere ontwikkeling
Nadat je de foto hebt gemaakt, bewaar je de print op een warme en donkere voor een snellere ontwikkeling. Dit geldt niet voor een betere ontwikkeling… Een warme en donkere plek is niet een vereiste. De poleroid van de Fujifilm Instax Camera ontwikkelt zich net zo goed op een lichte en koude plek.

6. Neem onderweg een handig mapje of iets mee 
Om de foto’s in te doen. Geloof me, dat is veel handiger dan alle foto’s in je zakken kwijt te moeten of los in je tas te stoppen. De foto’s wil je natuurlijk wel heel en zo mooi mogelijk mee naar huis nemen.

7. Doe iets met de prints (herinneringen)
Plak ze in een album, hang ze aan een lijntje aan de muur, maak een mooi schilderij ervan of doe er eentje in je portemonnee. Alle foto’s die je met de Instax Camera maakt, zijn uniek en dát maakt ze zo leuk. Zonde om in een kast weg te stoppen dus. Op Pinterest zijn hele leuke creatieve ideeën te vinden. En op Aliexpress kun je ook hele leuke mapjes met insteekhoesjes kopen die speciaal voor de Fujifilm Instax Camera prints zijn gemaakt!

Deeserveit_Fujifilm (1 van 28)
Het mintgroene mapje kocht ik bij de Hema, handig om direct je foto’s in te doen als je onderweg bent. Het blauwe mapje kocht ik op Aliexpress.

Wat je NIET kunt doen met de Fujifilm Instax Camera:
1. Niet wapperen met de fotoprint!
Misschien zie je het wel eens in films, maar doe het zelf nooit. Vroeger in de jaren ’90 (of met hele oude Polaroid camera’s) was het zo dat wanneer je met de instant foto schudde, deze sneller ontwikkelde… Toen kwamen ze er ook nog een beetje vochtig uit. Dit is tegenwoordig niet meer zo. Onder de witte randen, daar zitten de Instax film chemicaliën die de foto moeten ontwikkelen. Wanneer de instax foto je camera uitkomt, komt eerst de dikke rand eruit zodat de chemicaliën weg kunnen rollen, deze verspreiden zich over de foto om deze te kunnen ontwikkelen. Dit gaat zo nauwkeurig, dat schudden of wapperen écht niet nodig is én bovendien alleen maar dit proces kan verstoren. Niet doen dus.

2. In de felle zon kun je geen foto’s maken
Sowieso is het niet heel fijn voor een camera om met de fel zonlicht foto’s te maken. Dat is ook een reden waarom bijvoorbeeld veel fotografen met een spiegelreflexcamera’s een zonnekap gebruiken. Dit is helaas niet mogelijk bij de Instax Camera. Met als resultaat dat er té veel licht is, zelfs voor de stand met de meeste zonnestralen… De print die dan uit je camera komt, lijkt zich niet te ontwikkelen. Dit doet deze echter wel, maar door de overbelichting blijft de print wit. Heel jammer, maar het is helaas niet anders.

3. Je kunt geen scherpstelpunt kiezen
Helaas, een grote irritatie voor de fotografen. Maar na even raak je er wel aan gewend. Gewoon een mooie compositie uitkiezen, de goede stand voor het licht kiezen, even extra op de afstand letten (onderwerp het dichtst bij de lens vergeleken met andere objecten of mensen in de omgeving) en de foto maken.

4. Je kunt de foto’s niet digitaal maken of dupliceren
Hoe trots je ook bent op de print die je hebt gemaakt, je kunt hem niet digitaal delen met je vrienden en kennissen op Facebook of Instagram. Wel kan je de foto natuurlijk inscannen of een foto van de print maken, maar de kwaliteit is dan helaas niet heel goed.

5. Je kunt de flitser niet uitzetten
Echt? Ja, echt. Heel naar, maar waar. Er zit geen uitknop voor de flitser op het toestel, helaas. Aan de andere kant.. Als je ervoor zorgt dat je onderwerp op een mooie afstand van 60 centimeter staat, geeft het wel een mooi effect: het onderwerp wordt erg scherp (en belicht uiteraard) en de achtergrond wordt zo onscherp en donkerder (soms zelfs zwart).

Deeserveit_Fujifilm (17 van 28)

Ondanks de minpuntjes, ben ik erg blij dat ik de Fujifilm Instax mini 8 Camera gekocht heb! Ik geniet van de bijzondere plaatjes. En wat ik het leukste eraan vind? Dat elke print uniek is. Dat geeft toch wel een speciale betekenis aan het moment dat op de foto te zien is, dat vaak zelf ook uniek is.

 

Liefs, 

deeserveit-dee-logowit

 

Advertentie

2 gedachtes over “Wat wel en niet kan met een Fujifilm Camera (Polaroid)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s